An Unearthly Child

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy földönkívüli gyermek
Doctor Who
1. évad, 1 (1-4). epizód
Eredeti cím An Unearthly Child
Főszereplő
Vendégszereplő

Derek Newark-Za Alethea Charlton-Hur Eileen Way-Öreg Anya Jeremy Young-Kal

Howard Lang-Horg
Író Anthony Coburn és C.E. Webber
Rendező Waris Hussein és Douglas Camfield
Producer Verity Lambert és Mervyn Pinfield
Gyártási szám A
Első sugárzás 1963. november 23. - 1963. december 14.
Játékidő 4 25 perces epizód
Kronológia
Következő The Daleks

Az An Unearthly Child (magyarul: Egy földönkívüli gyermek) a Doctor Who sorozat első része. Először a BBC TV sugározta 1963. november 23. és december 14. között 4 epizódban. Az első epizódot 3 verzióban vették fel (mind a három verzióban ugyanaz volt a történet csak kisebb eltérések voltak köztük). Eredetileg november 23-án indult el, de beárnyékolta John F. Kennedy elnök megölése.

Történet[szerkesztés]

A Londonban időző Doktor unokája iskolába jár. Két tanár (Ian Chesterton és Barbara Wright) a rendkívül okos gyerekhez, így lesznek a Tardis vendégei. Majd miután (véletlenül) a jégkorszak idejébe érkeznek, kalandtúrát tesznek. Mely során az ősemberek azt akarják hogy tüzet csináljanak.

Cselekmény[szerkesztés]

1. rész[szerkesztés]

Az epizód elején egy roncstelepet mutatnak, ahol van a Tardis. Ezt követően a Tardisra rámutatva, a kamera már a Coal Hill School-t (szabad magyar fordításban: Szénhegyi Iskola). Ott az iskola két tanára Barbara Wright (történelem tanár) és Ian Chesterson (kémia vagy technika tanár), aggódik a suli legjobb tanulója, Susan Foreman iránt, aki a veszélyes esti sötétben járkál.

A tanárok követik a lányt egy roncstelepig, ahol mutatták a Tardist. Majd közelebb sétálnak, s egy öreg úrba botlanak. Majd vele bemennek a telefonfülkébe, s meglepetésükre a fülke belül nagyobb mint kívül. Ekkor megtalálták Susan-t, s a Doktor és Susan megpróbálják elmondani, hogy egy űrhajóban vannak. A tanárok nem hiszik el, de a Doktor tovább akarja bizonygatni, ennek ellenére Susan megpróbálja visszafogni. Végül elindul az űrhajó az Idő Örvénybe, s visszamennek a múltba, a tanárok pedig összeesnek.

Mikor megérkeztek, valaki megjelenik a Tardis előtt.

2. rész[szerkesztés]

Kiderül, aki megjelent, az egy ősember, s visszaemlékszik arra, hogy a törzse tüzet akarnak csinálni. A Tardis-ban a tanárok felébrednek, a Doktor ekkor megmutatja a képernyőn a két vendégnek, hogy ott lakik a két tanár (vagyis hogy így nézett ki, hogy hol laktak régen). Majd kimennek, egy kis sétát tenni. A Doktor sajnos túl messzire ment a Tardis-tól, mert egy ősember váratlanul elkapta.

Susan, Ian és Barbara gyanakodnak hogy mi történt a Doktorral, s elmennek megkeresni. Ekkor ismét váratlanul elkapja egy másik ősember, s a barlangba viszik őket. Ekkor a Doktortól azt kérték az ősemberek, hogy csiholjon tüzet, de a Doktor nem tudott csinálni. Majd a további háromtól is akarták, de ők sem tudtak. Ekkor az ősemberek egy börtönbe a Koponyák Barlangjába vetették a főhőseinket. A Doktor szégyenkezik, mert azt hiszi, hogy ez a ő hibája volt.

3. rész[szerkesztés]

A barlangban a főhősök megpróbálnak kiszabadulni, de mielőtt szabadulnának, bilincseiket próbálják levenni. Először Ian-ét. Az öregasszony elvette Za-tól a kését miközben aludt, s a férfi azt hiszi hogy, meg akarja ölni hogy, meg akarja ölni a Doktort, s társait. Za el akarja venni a tüzet, hogy ő lehessen a törzs vezére. De igazából a Öreg Nő segíteni akar a Doktornak, és társainak, hogy ne legyen a tűz mert a nő úgy véli hogy, az veszélyes. Majd a nő kisegítette őket, és kiirányította főhőseinket.

Ezután Za megsebzi az öregasszonyt, hogy megszerezhesse a tüzet. Ezalatt a Doktor és társai menekülnek, folyamatosan az erdőn át, míg Barbara el nem botlik, egy halott vaddisznóba. Ezalatt pedig Za és Hur elkezdik követni, mígnem őt valamilyen vadállat meg nem sebzi. Ekkor megtalálja a Doktor, s elkezdi a társaival Za-t meggyógyítani. Eközben, Kal az Öreganyától kéri, hogy hova mentek a foglyaik, s elárulta hogy, hova (de ekkor megöli az asszonyt). Miután meggyógyították Za-t egy hordágyra, s megpróbálják tudni, hogy merre van a Tardis. Eközben az ősemberek elindulnak elkapni a Doktort, s társait., de előtte az öregasszonyt nyugalomra helyezik.

Mikor főhőseink megérkeztek a Tardis-hoz, meglepik az ősemberek.

4. rész[szerkesztés]

Miután elkapták főhőseinket, a barlangba vitették, hogy vádaskodhassanak az öregasszonyról. Ekkor Kal azzal vádolja Za-t, hogy ő ölte meg az öregasszonyt. A Doktor azt állítja, hogy a kés amiről azt állítják, hogy megölte Za az Öreg Hölgyet, az a kés tiszta, s nem biztos, hogy azzal ölték meg. Az viszont mutat egy másik kést, ami jobb, mint egy másik. Ekkor észreveszi a Doktor, hogy Za csak megsebezte, s Kal ölte meg valójában a öregasszonyt. Kal azt vallja, hogy azért ölte meg, mert a nő megszöktette a Doktort. A doki, azt mondja, hogy Kal rossz vezető, s el akarja őztetni. Ugyanezt csinálni Ian is, s erre az ősemberek megdobálják Kal-t.

Za végül beviteti hőseinket a Koponyák Barlangjába. Ian azt kéri, hogy a szikla előtt csinálják, de végül mégis bevitette a barlangba, s ha kimennek hőseink, akkor ők meghalnak. Később bemegy a törzsfő megnézni a munkát, s észreveszi, hogy csinálják a dolgukat. Ekkor jelenti, hogy jön egy Orb nevű ősember, valamint az ő törzse. Ezután már sikerült, megcsinálni a tüzet. Később körötte Za és Kal verekszik a tűzért, s a győztes Za lett. Ennek ellenére nem engedték őket szabadon, s legalább örülnek hogy életben vannak.

Később kitalálnak a főhősök egy cselt, hogy szabaduljanak ki: botokra raknak koponyákat, s ezzel megpróbálják hitetni, hogy meghaltak. Ez elég lesz nekik, hogy eltereljék az ősemberek figyelmét. Miután sikeresen kiszabadultak üldözték az ősemberek őket mígnem a Doktor és társai bejutottak a Tardis-ba. Csak hogy mikor beértek egy másik időbe, másik bolygóra érkeztek, s a kijelző elérte a "Veszély" jelzést...

Epizódlista[szerkesztés]

Epizód címe Bemutató napja Hosszúsága Nézők száma
(millió)
Formátum
Egy földönkívüli gyermek 1963. november 23. 23:24 4,4 16mm t/r
A koponyák barlangja 1963. november 30. 24:26 5,9 16mm t/r
A félelem erdeje 1963. december 7. 23:36 6,9 16mm t/r
A tűzgyújtó 1963. december 14. 24:22 6,4 16mm t/r

Az első rész alternatívan felvett változatai[szerkesztés]

Verziószám Bemutató napja Hosszúsága Nézők száma (millió) Formátum
1 1991. augusztus 26. 25:23 1,7 16mm t/r
2 levetíthetetlen 25:23 n/a 16mm t/r

Alternatív címek[szerkesztés]

  • The Tribe of Gum (magyarul: A Gum törzs), munkacím.
  • 100000 BC (magyarul: Kr. e. 100000), címe a bemutató alatt.
  • The Paleolithic Age (magyarul: Őskorszak), Verity Lambert által adott cím 1964 végén.
  • The Stone Age (magyarul: A kőkorszak), 1965 végén adták a címet.
  • An Unearthly Child (vagy változatai) (magyarul: lásd legfentebb) Először az angol Rádióújság alkalmazta a sorozat 10. évfordulója alkalmából.

Könyvkiadás[szerkesztés]

A könyvváltozatát 1981. október 15-én adta ki a Target könyvkiadó.

Otthoni kiadás[szerkesztés]

  • VHS-en 1990-ben adták ki.
  • DVD-n 2006 januárjában adták ki, a The Beginning nevű dobozban a The Daleks és a The Edge of Destruction részekkel együtt.

Források[szerkesztés]

Forrásvideók[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az An Unearthly Child című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.