Amrock

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Amrock kotló csibéivel

Az amrock egy amerikai gazdaságilag hasznosított tyúkfajta.

Fajtatörténet[szerkesztés]

Amerikában tenyésztették ki gazdasági céllal. Kitenyésztéséhez dominikai tyúkot, fekete cochin és fekete jávai tyúkokat használtak. 1874-ben lett hivatalosan is elismert fajta kendermagos színben. Európában 1961-ben lett elismerve önálló fajtaként.

Fajtabélyegek, színváltozatok[szerkesztés]

Törzse közepesen hosszú, széles, mély és telt. Háta közepesen hosszú, az teljes hosszában széles, a nyaktól a nyeregig majdnem teljesen vízszintes. Farktollak ugyancsak közepesen hosszúak, szélesen tartott. Melltájék jól lekerekített, széles és mély. Szárny közepesen hosszú. Fej közepes nagyságú, arca sima, esetleg enyhén szőrözött. Szemek nagyok, előreállóak, vörösesbarna. Csőr rövid, erős, enyhén hajlított, sárga. Taraj egyszerű, középes méretű, egyenes, 4-6 fogazattal. Első és utolsó fogazat kisebb a többinél. Füllebeny hosszúkás, sima, piros. Tokalebeny sima és hosszú. Nyak közepes hosszúságú, gazdagon tollazott. Széles terpeszű az állása, csüd erős, sárga, 4 egyenes ujjal. Tollazat: tollak viszonylag szélesek.

Színek: kendermagos.

Tulajdonságai[szerkesztés]

Gyors növekedésű, harang alakú, még napjainkban is viszonylag jó gazdasági mutatókkal bízó fajta több évig is jó tojásprodukciót mutat. A húsminősége jó. Robusztus és nincsenek különös elvárásai, igényei a tartással kapcsolatban. Idősebb korban azonban hajlamosak az elzsírosodásra, amennyiben nem figyelünk oda a takarmány összetételére és ez esetben csökkenthet a tojásprodukció. Különlegességük, hogy a nemek már napos csibe korban elkülöníthetőek. A fiatal leendő kakasoknak ugyanis egy fehér foltocska van a fejükön, ami a tojóknál hiányzik. Egy-kettőben ivarérettek lesznek. A tojók kotlási hajlama csaknem teljesen el lett nyomva a kitenyésztésük során! Ezért egy kotlós ennél a fajtánál igen ritka, ha egyáltalán előfordul. Nyugodt természetűek és nem szívesen repülnek.

Általános tulajdonságok:
Súlya kakas 3 - 4 kg, tojó 2,5 - 3 kg
Gyűrűmérete kakas 22, tojó 20
Tenyésztojás tömege 58 g
Tojáshéj színe sárga, sárgásbarna
Éves tojáshozama 220 db

További információk[szerkesztés]