Amka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amka

a

Amka (ˁm-k3) ókori egyiptomi hivatalnok volt az I. dinasztia idején, Dzser, Dzset és Den uralkodása alatt. Ő az első egyiptomi hivatalnok, akinek pályafutása majdnem teljesen végigkövethető.

Élete[szerkesztés]

Neve pecsétlenyomatokon maradt fenn Dzser, Dzset és Den sírjában, valamint Meritneith királynő sírjában, az abüdoszi temetőben. Ő az egyiptomi történelem első olyan hivatalnoka, akiről tudni, hogy több uralkodó alatt is szolgált. Pályafutása Dzser uralkodásának utolsó éveiben kezdődött, majd Dzset alatt folytatódott, és Den uralkodásának első éveiben ért véget, amikor Meritneith uralkodott régensként. Dzser alatt már Hór-szehenti-dzsu birtokának igazgatásával foglalkozott, a nebi és a heri-nehenu címeket viselte, utóbbit Dzset alatt is. Pályája csúcsát Meritneith és Den alatt érte el, mikor a halotti kultusz papja lett. Pályája végén a Nílus-delta nyugati részén, Hut-ihutban (talán a mai Kom el-Hiszn) volt kormányzó; úgy tűnik, a királyi birtokok igazgatása után a regionális adminisztráció területén helyezkedett el.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Toby A. H. Wilkinson: Early Dynastic Egypt – Strategy, Society and Security. London 1998, p. 146.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Amka című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Irodalom[szerkesztés]

  • Toby A. H. Wilkinson: Early Dynastic Egypt – Strategy, Society and Security. Routledge, London 1998, ISBN 0415260116.
  • Dilwyn Jones: An Index of ancient Egyptian titles, epithets and phrases of the Old Kingdom. vol. 2, nr. 2209, Archaeopress, Oxford 2000, ISBN 1-8417-1069-5, p. 602.
  • Wolfgang Helck: Untersuchungen zur Thinitenzeit (= Ägyptologische Abhandlungen. (ÄA) Bd. 45). Harrassowitz, Wiesbaden 1987, ISBN 3-447-02677-4, pp. 188-189.
  • Wolfgang Helck: Wirtschaftsgeschichte des Alten Ägypten im 3. und 2. Jahrtausend vor Chr. BRILL, Leiden 1975, ISBN 9004042695, p. 26.