Amerikai pitbull terrier

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amerikai pitbull terrier (American Pit Bull Terrier)
American Pit Bull Terrier - Seated.jpg
Fajtagazda ország Amerikai Egyesült Államok
Osztályozás
Wikimédia Commons
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz
Amerikai pitbull terrier témájú médiaállományokat.
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz
Amerikai pitbull terrier témájú kategóriát.

Az amerikai pitbull terrier (pitbull, pit, APBT) közepes testű, rövid szőrű, atletikus testalkatú bull típusú terrier. Több országban tiltott a tartása és/vagy tenyésztése, az FCI nem ismeri el önálló fajtának.

Magyarországon 2010. szeptember 30-ától legálisan tartható és tenyészthető.

Eredete[szerkesztés]

Kifejezetten kutyaviadalokon való részvételre tenyésztették ki az 1830-as években. A terrierek mozgékonyságát és harci kedvét ötvözték a buldogok fizikai erejével; az így létrejött fajta pedig egy végletekig elszánt, magas fájdalomküszöbű, ideális harci kutya lett. Fontos szempont volt a tenyésztéskor az emberek feltétlen szeretete, hiszen a harcoltatott kutyák szétválasztásakor nem fordulhatott elő, hogy emberre támadjanak.

A harcoltatás illegálissá tétele sem szakította meg a "game" vérvonalakat, sok helyen (Magyarországon is) a mai napig rendeznek kutyaviadalokat, bár a "pitbulltörvény" eltörlése óta sokkal népszerűbbek családi kutyaként.

Sokan már kitenyésztésének korai szakaszában felismerték a fajtában rejlő egyéb lehetőségeket, ezért a harci vonaltól elkülönítve folytatták a tenyésztést, így jött létre az amerikai staffordshire terrier, a pitbull eredetileg is családi kutyának szánt változata.

Leírása[szerkesztés]

Marmagasság 46-56 centiméter, a szukák testtömege 14-23 kg, a kanoké 16-27 kg. Testalkata izmos, de atletikus, szőre mindig fényes, sima és rövid. A merle kivételével minden színváltozat elfogadott.

Tulajdonságai[szerkesztés]

A fajta kiváló adottságait ma már inkább családi- és sportkutyaként használják ki, hiszen a fejlett vadászösztönből fakadó motiválhatóságuk, hatalmas mozgásigényük, intelligenciájuk és az embernek való megfelelni akarásuk ideális társsá teszik őket szinte bármilyen sport űzéséhez, legyen az akár súlyhúzás, obedience, dog dancing, agility, stb.

Kifejezetten igénylik a gazdával töltött minőségi időt, a fizikai és a szellemi megterhelést, nehezen viselik azonban a csak kerti tartást és a mozgásszegény életmódot. Kevés foglalkozás esetén könnyen viselkedési zavaraik lehetnek - temperamentumukból fakadóan főleg agresszió, de a szökés, rombolás sem ritka.

Ideális tartási körülmények mellett a gazdával és családjával végtelenül jóindulatú és odaadó, a gyerekekkel, idősekkel óvatos és türelmes. Házőrzésre általában alkalmatlan, mert az embereket nem tekinti veszélyforrásnak, de ha a családját fenyegetik, az élete árán is megvédi őket.

Per1.jpgForrás[szerkesztés]