Amerikai konyha

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amerikai konyha

Az amerikai konyha (más néven lakókonyha) – ellentétben a hagyományos konyhákkal – a lakótérrel egybenyíló helyiség. A nappalihoz vagy étkezőhöz rendszerint egy pulttal kapcsolódik. Az amerikai konyha kialakítását a gépesítés, mindenekelőtt az elszívóberendezés elterjedése tette lehetővé és a főzés folyamata is sokat változott. A félkész és mélyfagyasztott termékek megjelenésével a piszkos munkák, mint a nyersanyagok tisztítása, hámozása, előkészítése lecsökkentek. A főzés is gyakran szociális, kulináris tevékenységként, vagy státuszszimbólumként jelenik meg. Az amerikai konyha kialakítása lehetővé teszi, hogy a konyhában tartózkodó családtag is részese legyen a nappaliban vagy étkezőben történő eseményeknek.
Az elnevezés arra utal, hogy az Amerikai Egyesült Államokból kiindulva terjedt el világszerte, az utóbbi évtizedekben Magyarországon is gyakran alkalmazzák új építésű lakásoknál.

Egy gyakori probléma[szerkesztés]

Előfordulhat, hogy az amerikai konyha elszívóberendezése megfordítja a légáramlásokat a lakásban, és a kapcsolódó légtérben lévő gázkészülék elvezetőcsövéből visszaszívja az égéstermékeket. [forrás?]