Alpintechnika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Alpintechnika:

Az ipari alpinista veszélyes munkát végez, az időjárás viszontagságainak kitéve, kültérben és beltérben, ahol helyhiány, szűk tér, magasság miatt bonyolultabb és költségesebb más technikát használni, mint például egy állványzat kiépítését.

Alpintechnika, mint kötéltechnika : Az alpintechnikában kétfajta kötelet használnak. Dinamikus kötelet és statikus kötelet. A dinamikus kötél az a biztosító kötél, melyet a sziklamászásban és a barlangászatban vesznek igénybe, a statikus kötelet, pedig az ipari alpintechnikában és a barlangászatban, illetve ide sorolhatjuk a kalandparkokat is.

A dinamikus kötél terhelés hatására nagy, 10-35%-os megnyúlást tesz lehetővé. Mivel az emberi szervezet 1200 kg-nál nagyobb terhelést nem képes elviselni, az eséskor a kötélnyúlás elnyeli a terheléstöbbletet. A statikus kötél körszövött, teherbírása min. 1.500 kg, nyúlása 80 kp, terhelés hatására 1,5-4% között kell, hogy legyen, olvadáspontja 200 C foknál nagyobb, átmérője 8 és 11 mm. A statikus kötelet használják ereszkedéshez, illetve kötélen való felmászáshoz is. Mindkét kötélnek bevizsgáltnak kell lennie.

Az ipari alpinista az a szakember, aki alpintechnikai felszerelést használva (ereszkedő, biztosító és rögzítő kötél, önzáró ereszkedő eszköz, zuhanásgátló, csörlős mentő emelő, önmentő eszköz, ereszkedő csiga, mászógép, testhevederzet, alpin sisak, karabinerek és egyéb kiegészítők) dolgozik magas és nehezen megközelíthető építményeken, hidakon, acéltornyokon, épületi homlokzatokon, magas tetőkön, zártkerti fákon stb., olyan területeken, ahol a hagyományos technológiával lehetetlen, ill. nagy költséggel járna a kivitelezés. Az ipari alpinista amellett, hogy jártas a kötél és alpin eszközök használatában, szakértő kell, hogy legyen különböző mesterségekben is.

Az alpinisták a hidak felújításánál - alpintechnika alkalmazásával - is hasznos segítői lehetnek a fővállalkozóknak, pl. állványok kiépítésében, festés-mázolásnál, betonjavításban, üvegtisztításban (Megyeri híd) stb.

Csak négy híd a tíz budapesti hídból, például az 1862 méter hosszú, 2008-ban átadott Megyeri híd, a Lágymányosi híd, melyet 1992-ben kezdtek el építeni és 1995. októberében adták át, majd 2011.augusztusában változtatták Rákóczi hídra, a 2007-2008-ban felújított Szabadság-híd, melyeken alpintechnika alkalmazásával szintén dolgoztak alpinisták. Itt van például az 1945-ben felrobbantott Erzsébet híd, melyet Sávoy Pál tervei alapján a régivel azonos nyomvonalon 1964-ben újraépítve adtak át a forgalomnak. A híd 11 emelet magas. Ez a magasság az alpinisták számára - biztonságtechnikai felszereléssel természetesen - nem jelenthet különösebb kihívást.

Acéltornyok: A fémszerkezetek több lehetőséget adnak az alpintechnika kihasználására. Acéltornyok építésénél, megerősítésénél, festés-mázolásánál, tűzvédelmi réteg felhordásánál, felújításoknál, antennák elhelyezésénél, karbantartásnál stb. egy szakképzett csapat jó partner lehet.

Épületi homlokzatok: Ez többrétű, mint belső homlokzat, külső homlokzat, és az azokon elhelyezett tárgyak, pl. villámhárítók elhelyezése, átvizsgálása, javítása, a kémények építése, bélelése, javítása. A külső homlokzatnál a hőszigetelést is kiemelném. Itt érdemes, mielőtt elkezdi a szigetelést a tulajdonos, hőkamerával felméretni a homlokzatot, illetve az elvégzett szigetelés után szintén, hogy láthatóvá váljon a különbség. A homlokzati hőszigetelés végezhető kőzetgyapot (tűzálló 1000 Co-ig) táblákkal, illetve különböző keménységű polisztirol táblákkal. A homlokzatfestés alpintechnikával, kevesebb kellemetlenséggel jár, mint az állványozás, viszont minőségben nincs különbség. A vakolatjavításnál érdemes referenciát kérni, mert az sokat elárul a kivitelezőről. A galambokról is ejtsünk pár szót. A sok madárürülék megkeseríti a lakók, járókelők életét és fertőzés veszélyt is jelent. Ilyenkor véleményt lehet kérni a galambkár elleni védelem szakértőjétől. Háromféle lehetőség van: 1. hálós rendszer, 2. galambriasztás tüskéslemezzel, 3. galambriasztás elektromos rendszerrel. Nem hagynám ki a homlokzat tisztítását sem, ami magasnyomású vízsugárral történhet, vegyszer vagy annak használata nélkül. Végül ide tartozik a cseppmentes ablaktisztítás is. Ez az ipari alpinistáknál alapszakmának számít.

Magas tetők: Vannak alpintechnikát alkalmazó vállalkozások, akiknek a tetőfedés, bádogozás, illetve lapostető szigetelés a specialitásuk. Magastető alatt akár toronytetőt is lehet érteni. Alpintechnikai eszközökkel magukat önbiztosítva, végeznek tetőjavítást, felújítást, tetőátrakást, hófogó elhelyezést, ereszcsatorna javítást, új felhelyezését. Viharkár gyors megszüntetésénél is jól jöhet egy képzett ipari alpinistákból álló csapat.

Zártkerti fák: A zártkerti fák azok a fák, amik egy olyan körülkerített övezetben fejlődtek ki, ahol a darus kocsis megközelítés nem lehetséges. Egy elöregedett fa veszélyes lehet az ott élőkre, vagy akár a környező épületekre is. Emeletes házak, házfalak (tűzfalak) növényzetének karbantartását is, alpintechnika alkalmazásával jól meg lehet oldani.