Allergiás kötőhártya-gyulladás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az allergiás kötőhártya-gyulladást, más néven az allergiás conjuctivitist, akárcsak a többi allergiát, az immunrendszer túlérzékenysége okozza, de az allergiás tüneteket már más szervrendszer, ez esetben a szem kötőhártyája produkálja. A szem leggyakoribb allergiás betegségei a szezonális allergiás kötőhártya-gyulladás, az egész évben tartó allergiás kötőhártya-gyulladás, valamint az akut allergiás kötőhártya-gyulladás. Ritkábban fellépő, de idesorolandó betegségek a vernális keratokonjuktivitisz, az atópiás keratokonjuktivitisz és az óriás pupillás konjuktivitisz is.

Szezonális allergiás kötőhártya-gyulladás[szerkesztés]

Ez a betegség a szemhéjak belső és a szemgolyó külső felszínét borító vékony hártya gyulladása, más néven szénanáthás allergiás konjuktivitisz. Ezt az elnevezést azért használják, mert a szénanátha és a konjuktivitisz általában együtt, vagy egymást követve jelentkezik az allergiás egyéneknél. Ez a szembetegség a leggyakoribb. Tünetei általában: vörös, viszkető, könnyező szem, súlyosabb esetben égető érzés, valamint a torok és az orr viszketése és égető érzése.

Egész évben tartó (perenniális) konjuktivitisz[szerkesztés]

Valójában tünetei megegyeznek a szezonálissal, de enyhébben jelentkeznek, valamint egész évben jelen vannak a látható tünetek is.

Akut allergiás kötőhártya-gyulladás[szerkesztés]

Tünetei: tüsszögés, orrdugulás, szem- és garatviszketés. Ennek a tünetei a legkényelmetlenebbek és súlyosabban jelentkeznek, mint a már említett szembetegségeknél.

Vernális keratokonjuktivitisz[szerkesztés]

Főleg tavasszal jelentkezik. Valószínűleg az akkor virágzó növények pollenjei váltják ki. Tünetei: extrém viszketés, photophobia, 1 mm-nél nagyobb, sűrűn elhelyezkedő pupillák.

Atópiás keratokonjuktivitisz[szerkesztés]

Általában más allergiás megbetegedésekkel együtt jelentkezik, mint például ekcéma és asztma. Tünetei: erek tágulása a szemben, fekélyképződés.

Óriás pupillás konjuktivitisz[szerkesztés]

Hasonló tünetekkel jár, mint a már említettek. A pupillák megnövekednek, erősen könnyezik a szem.

A megbetegedéseket kiváltó allergének[szerkesztés]

A szem allergiás megbetegedéseinek általános, közös tünetei közé tartozik a szem viszketése, vörössége; erős könnyezés jellemzi.

A megbetegedéseket kiváltó allergének
Szezonális allergiás kötőhártya-gyulladás pollen
Perenniális allergiás konjuktivitisz házipor
Akut allergiás konjuktivitisz növények
Vernális keratokonjuktivitisz pollen
Óriás pupillás konjuktivitisz kontaktlencse
Atópiás konjuktivitisz (csak atópiás felnőttben) pollen

Kezelés[szerkesztés]

A kezelés mint minden más allergiás megbetegedés esetében antihisztaminnal, vagy más szteroidokkal történik. Általában orvosi ajánlásra használhatóak lokális szteroidok, vagyis olyan szemcseppek, amelyek tartalmaznak antihisztamint. Egyéb esetekben orálisan (szájon át) használandó antihisztamin a kezelés eszköze. Más szemcseppek, például fertőtlenítők, nem tiltottak, de nem is ajánlott, mivel az a tüneteket kezeli (ha kezeli), s nem azoknak kiváltó okát.

Források[szerkesztés]

Szerb nyelvű[szerkesztés]

Magyar nyelvű[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]