Alexis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alexis
Született 1946. szeptember 18.[1][2]
Boulogne-Billancourt
Elhunyt 1977. szeptember 7. (30 évesen)[1][2]
Állampolgársága francia
Foglalkozása forgatókönyvíró
Halál oka aneurizma

Alexis (valódi nevén Dominique Vallet, Boulogne-Billancourt 1946. szeptember 18.-1977. szeptember 7.), francia képregényrajzoló. A Pilote és a Fluide Glacial munkatársaként élen járt a felnőtt olvasókat megcélzó, gyakran fekete humorú képregények készítésében.

Pályafutása[szerkesztés]

Az érettségit követően Alexis azonnal a humoros rajz felé fordul. Első munkái science-fiction és harcművészeti magazinokban, valamint az erotikus Lui-ben jelennek meg. 1968-ban kerül be a Pilote szerkesztőségéhez, ahol eleinte főleg a heti aktualitásokat illusztrálja pár oldalban.

A következő években a lap több munkatársával is együtt dolgozik, főleg Freddel és Marcel Gotlibbal, akihez pár évvel később csatlakozik a Fluide Glacialnál. Időközben más műfajokkal is próbálkozik, Philippe Druillet-nek fantasy-t, Gérard Lauzier-nak western-paródiát rajzol.

1977 januárjában kezdi rajzolni a Gotlib és Jacques Lob által kitalált 100%-ig francia szuperhős, Superdupont kalandjait, és Lobbal egy komolyabb hangvételű, "Le Transperceneige" című képregényen is dolgozik. Ám utóbbit már nem tudja befejezni, agyérkatasztrófában hal meg alig 31 évesen.

Válogatott munkái[szerkesztés]

Munkái magyarul[szerkesztés]

  • Rohadt egy meló (Sale boulot, in Papírmozi antológia 2, Képes Kiadó 2007)

Források[szerkesztés]

  1. ^ a b SNAC. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. ^ a b Lambiek Comiclopedia. (Hozzáférés: 2017. október 9.)