Alaverdi székesegyháza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
World Heritage Logo global.svg A helyszín szerepel az UNESCO világörökségi javaslati listáján

Alaverdi székesegyháza (grúz: ალავერდი მონასტერი) egy grúz ortodox kolostor, 25 km-re Akhmetától, a Kakheti régióban kelet Grúziában.

Alaverdi

Története, építészete[szerkesztés]

A kolostor egyes részei a 6. századból származnak. A mai katedrális nagyrészt a 11. században épült. A kolostor alapítója egy asszír szerzetes Alaverdeli József (Yoseb Amba), aki Antiochiából (Törökországból) érkezett és letelepedett Alaverdiben, ami akkoriban egy kis falu volt. A 11. század elején III.Kvirike Kakheti hercege építtetett egy katedrálist -amely a ma ismert Alaverdiben székesegyház- a korábbi kis Szent György templom helyére. A magassága több mint 55 méter így az Alaverdi székesegyház a második legmagasabb egyházi épület Grúziában, a nemrég felszentelt Tbiliszi Szameba székesegyház mögött. A környező táj egy termékeny folyóvölgy a háttérben a Kaukázussal teszi teljesebbé az összhatást. A területen, amelyet egy erődített fal vesz körül lakóház, a kolostori étkező, borospincék, fürdők is találhatók.

Események[szerkesztés]

Az Alaverdi székesegyház életének legfőbb eseménye az éves Alaverdoba vallási ünnep .

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Alaverdi Monastery című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]