Alacsonybedobó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
LeBron James, minden idők egyik legjobb alacsonybedobója a Cleveland Cavaliers színeiben

Az alacsonybedobó vagy kiscsatár (small forward - SF) a hármas számú pozíció a kosárlabdában.[1] Általában alacsonyabbak és fürgébbek, mint az erőcsatárok, de magasabbak és erősebbek a két védő pozíciónál (irányító, dobóhátvéd).[1]

Az kiscsatár általában a legsokoldalúbb játékos a pályán.[2] Fontosabb feladataik közé tartozik a pontszerzés és a védekezés, illetve általában a harmadik számú lepattanó szerzők a csapatban. Az NBA-ben a magasságuk 198 cm és 208 cm között van, míg a WNBA-ben 183 cm és 188 cm között.

Pontszerzési képességeik nagyban váltakoznak. Sok alacsonybedobó hatékony dobó játékos, míg mások fizikálisabban játszanak, vagy betörnek a büntetőterületre. Azon játékosok, akik ismert védekező kiscsatárok, méretüket, gyorsaságukat és erejüket használják, hogy a legtöbb pozíciót levédekezzék a pályán.[3]

A Naismith Memorial Basketball Hall of Fame-be beiktatott kiscsatárok közé tartozik Julius Erving, Larry Bird, James Worthy, Elgin Baylor, Scottie Pippen, Dominique Wilkins, Rick Barry, Cheryl Miller és Sheryl Swoopes. Jelenleg a legjobb alacsonybedobók közé tartozik LeBron James, Kawhi Leonard és Jimmy Butler.[4]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. a b What Are Basketball Positions? (amerikai angol nyelven). PRO TIPS by DICK'S Sporting Goods, 2016. március 16. (Hozzáférés: 2021. április 5.)
  2. Recruiting Nation on evaluating small forwards (angol nyelven). ESPN.com, 2006. november 28. (Hozzáférés: 2021. április 5.)
  3. Újabb tudnivalók az NBA-ről - posztok, draft, fizetési sapka (magyar nyelven). www.hatharom.com. (Hozzáférés: 2021. április 5.)
  4. Favale, Andy Bailey and Dan: Ranking NBA's Top 15 Small Forwards This Season (angol nyelven). Bleacher Report. (Hozzáférés: 2021. április 5.)

  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap