Aksu (település)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aksu
Közigazgatás
Ország Törökország
Jogállásváros
Körzethívószám242
Népesség
Teljes népesség71 643 fő (2018)
Földrajzi adatok
Tszf. magasság45 m
IdőzónaEET (UTC+2)
EEST (UTC+3)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 36° 56′ 51″, k. h. 30° 50′ 52″Koordináták: é. sz. 36° 56′ 51″, k. h. 30° 50′ 52″
Aksu weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Aksu témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Aksu egy település és kerületi kormányzóság Törökország Antalya nevű tartományában.

Földrajza[szerkesztés]

Aksu az Antalyát Mersinnel összekötő D400-as autópálya mellett található. Antalyával majdnem egybeolvadt, de tartományi központ és Nagy-Antalya tartománynak is része. Antalya központi városától 18 kilométernyire fekszik. Az antalya Nemzetközi Repülőtér Aksu kerületben található. A 2011-es adatok alapján Aksuban 46 953-an élnek.[1]

Történelme[szerkesztés]

Az ókorban Pamphilia része volt a település. Az ókori Perga városa Aksu kerület mai területén feküdt. Később Aksu kerület területe a Római Birodalom, a Bizánci Birodalom és az anatóliai török emirátusok, valamint később a Török Birodalom részévé vált. A török korban két jelentősebb település alakult ki a kerületben: Aksu és Calkaya. 1977 és 1994 közt ezek a települések városi rangot kaptak és később 1999-ben Aksu kerület részévé váltak.[2]

Gazdasága[szerkesztés]

Aksu legfőbb gazdasági ágazata a mezőgazdaság. Számtalan zöldséget és gyümölcsfélét termelnek errefelé. Ezenfelül a turizmus számít még húzóágazatnak. Perga és a Kursunlu-vízesés fontos idegenforgalmi látványosságnak számítanak.

A kerület vidéki települései[szerkesztés]

Tizenhárom darab falu található a kerületen belül, amelynek teljes lakossága így 65 303 fő.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Aksu, Antalya című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ADDRESS BASED POPULATION REGISTRATION SYSTEM (ABPRS) DATABASE. Turkish Statistical Institute. [2013. február 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011)
  2. Mayor's page (törökül). [2012. január 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 3.)