Akatalepszia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Akatalepszia (a görög α-, fosztóképzőből és a καταλαμβάνειν, megragadni szóból), a filozófiában a felfoghatatlanság, illetve valami megértésének, felfogásának lehetetlensége.[1] Az akatalepszia a mindenség felfogásának lehetetlensége. Ez a Sztoikus filozófia katalepszis tanításának, a felfogásnak az antitézise.[2] A Sztoikusok szerint a katalepszis az igazi felfogás, de a Pyrrhonisták és a Tudományos szkeptikusok szerint minden felfogás akataleptikus, vagyis a vizsgált tárgyak semmilyen összhangban nem állnak, vagy ha igen, azt nem ismerhetjük.

A Tudományos Szkeptikusoknak az akatalepszia azt jelenti, hogy az emberi tudás sosem bizonyosságra alapul, csupán valószínűségre.[3] A Pyrrhonistáknak ez azt jelenti, hogy a tudás korlátozott a látszatra (phantasiai) és a pathē-re. A Pyrrhonisták megpróbálták bizonyítani, míg a Tudományos szkeptikusok kijelentették az abszolút akatalepsziát; szerintük minden emberi tudomány vagy tudás nem több, mint látszat és megtévesztés.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. szerk.: Ephraim Chambers: Cyclopædia, or an Universal Dictionary of Arts and Sciences (1728) 
  2. George Henry Lewes, 1863, The biographical history of philosophy, Volume 1, page 297
  3. acatalepsy. (n.d.) Webster's Revised Unabridged Dictionary. (1913). Retrieved February 16 2015

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Acatalepsy című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.