Ajsa bint Abu Bakr

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Ajsa bint Abu Bakr
Aisha.png
Született
Mekka
Elhunyt

Medina
Állampolgársága Omajjádok
Házastársa Mohamed próféta (619–632)
SzüleiUmm Rummān Zaynab bint ‘Āmir
Abu Bakr kalifa
Foglalkozása tudós
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ajsa bint Abu Bakr témájú médiaállományokat.

Ajsa bint Abu Bakr (614 – Mekka, 678. július 13.) Hz. Aisha Um Ruman és Abu Bakr lánya, Mohamed próféta egyik felesége, így a "hívők édesanyja". Ő volt a Próféta legkedvesebb felesége.

Az abesszíniai kivándorlás[szerkesztés]

615-ben Ajsa apjával tartott az abesszíniai kivándorlás során ,amely a muszlimok első kivándorlása volt, Mekkából, a Kurajs törzs üldöztetése miatt. A későbbi kalifa megakarta óvni az akkor még kislány, Ajsát az utazás nehézségeitől és esetleges veszélyeitől, egy házassággal. Jubayr ibn Mut'im volt a férjjelölt, de Ő visszautasította a házasságot.

Házassága Mohamed prófétával[szerkesztés]

Mohamed próféta, 6 éves korában jegyezte el Ajsát, de csak 9 éves korában vette el a lányt feleségül. Ajsa addig a szüleivel lakott, és csak azután költözött be a Próféta házába.

Erről, az alábbi hadísz maradt fenn:

Aisha mondta:”A Próféta (béke legyen vele) hatéves koromban jegyzett el. Medinába mentünk és Bani-al-Harith bin Khazraj házában laktunk. Beteg lettem és kihullott a hajam. Később újra kinőtt és anyám, Um Ruman odajött hozzám, amikor épp néhány barátnőmmel hintáztam. Hívott, hogy menjek vele, de nem tudtam miért. Kézen fogott, s hamarosan ezután a ház ajtaja előtt álltam. Elakadt a lélegzetem, s mikor visszaállt egy kis vízzel megdörzsölte az arcomat és a fejemet. Bekísért a házba. Ott néhány Ansari asszony Allah áldását kívánta nekem, s jó szerencsét. Majd anyámmal együtt felkészítettek a házasságra. Váratlanul Allah Küldötte jött be hozzám, még akkor délelőtt, s anyám kézen fogott ismét, s hozzá vezetett. Ekkor kilencéves voltam.”[5]

Több muszlim forrás is említi, hogy Ajsa jelenlétében kapta meg a Próféta a legtöbb kinyilatkoztatást Istentől.

Ajsa bint Abu Bakr jelleme[szerkesztés]

Ajsa nagyon sokoldalú nő volt. Okos, talpraesett, és nem utolsó sorban kiváló erkölcsű asszony volt, aki egész életében támogatta a rászorulókat. Többek között ezekért a tulajdonságokért is tisztelik és tekintenek rá a muszlimok példaképként.

678-ban, Ramadán havának 17. napján halt meg, Mekkában, 65 évesen.

Források[szerkesztés]

  1. ^ a b Library of Congress Authorities. (Hozzáférés: 2017. március 13.)
  2. ^ a b data.bnf.fr. (Hozzáférés: 2017. március 13.)
  3. Nagy orosz enciklopédia. (Hozzáférés: 2017. március 13.)
  4. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2017. március 13.)
  5. http://www.iszlam.com