Ajsa bint Abu Bakr

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ajsa bint Abu Bakr
Aisha.png
Született
Mekka
Elhunyt

Medina
Állampolgársága Omajjádok
Házastársa Mohamed próféta (619–632)
SzüleiUmm Rummān Zaynab bint ‘Āmir
Abu Bakr kalifa
Foglalkozása tudós
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ajsa bint Abu Bakr témájú médiaállományokat.

Ajsa bint Abu Bakr (614 – Mekka, 678. július 13.) Hz. Aisha Um Ruman és Abu Bakr lánya, Mohamed próféta egyik felesége, így a "hívők édesanyja". Ő volt a Próféta legkedvesebb felesége.

Az abesszíniai kivándorlás[szerkesztés]

615-ben Ajsa apjával tartott az abesszíniai kivándorlás során, amely a muszlimok első kivándorlása volt, Mekkából, a Kurajs törzs üldöztetése miatt. A későbbi kalifa meg akarta óvni az akkor még kislány Ajsát az utazás nehézségeitől és esetleges veszélyeitől egy házassággal. Jubayr ibn Mut'im volt a férjjelölt, de Ő visszautasította a házasságot.

Házassága Mohamed prófétával[szerkesztés]

Mohamed próféta, 6 éves korában jegyezte el Ajsát, de csak 9 éves korában vette el a lányt feleségül. Ajsa addig a szüleivel lakott, és csak azután költözött be a Próféta házába.

Erről, az alábbi hadísz maradt fenn:

Aisha mondta:”A Próféta (béke legyen vele) hatéves koromban jegyzett el. Medinába mentünk és Bani-al-Harith bin Khazraj házában laktunk. Beteg lettem és kihullott a hajam. Később újra kinőtt és anyám, Um Ruman odajött hozzám, amikor épp néhány barátnőmmel hintáztam. Hívott, hogy menjek vele, de nem tudtam miért. Kézen fogott, s hamarosan ezután a ház ajtaja előtt álltam. Elakadt a lélegzetem, s mikor visszaállt egy kis vízzel megdörzsölte az arcomat és a fejemet. Bekísért a házba. Ott néhány Ansari asszony Allah áldását kívánta nekem, s jó szerencsét. Majd anyámmal együtt felkészítettek a házasságra. Váratlanul Allah Küldötte jött be hozzám, még akkor délelőtt, s anyám kézen fogott ismét, s hozzá vezetett. Ekkor kilencéves voltam.”[7]

Több muszlim forrás is említi, hogy Ajsa jelenlétében kapta meg a Próféta a legtöbb kinyilatkoztatást Istentől.

Ajsa bint Abu Bakr jelleme[szerkesztés]

Ajsa nagyon sokoldalú nő volt. Okos, talpraesett, és nem utolsó sorban kiváló erkölcsű asszony volt, aki egész életében támogatta a rászorulókat. Többek között ezekért a tulajdonságokért is tisztelik és tekintenek rá a muszlimok példaképként.

678-ban, Ramadán havának 17. napján halt meg, Mekkában, 65 évesen.

Források[szerkesztés]

  1. a b Library of Congress Authorities. (Hozzáférés: 2017. március 13.)
  2. Al-Sunan al-Sughra
  3. data.bnf.fr. (Hozzáférés: 2018. november 6.)
  4. Nagy orosz enciklopédia. (Hozzáférés: 2017. március 13.)
  5. data.bnf.fr. (Hozzáférés: 2017. március 13.)
  6. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2017. március 13.)
  7. http://www.iszlam.com