Adatleképező programtervezési minta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A számítógép-programozásban az adatleképező programtervezési minta egy architekturális minta. Először Martin Fowler említette 2003-ban megjelent könyvében, aminek címe Patterns of Enterprise Application Architecture. A mintának megfelelő objektumok megvalósítják a Create, Read, Update, és Delete műveleteket, amelyek adattárak által tartalmazott tartományentitásokat reprezentáló objektumokon működnek.

Az adatleképezők adathozzáférési réteget alkotnak, ami két irányban közvetíti az adatokat az adattár és a memóriabeli adatreprezentáció, a tartomány réteg között. A minta célja, hogy ezeket a rétegeket elkülönítse, függetlenítse egymástól. A különböző megvalósítások hatóköre eltérő. A generikus adatleképezők sok különböző adatféleségeket tudnak kezelni, a dedikáltak egyet vagy keveset.

Megvalósításai[szerkesztés]

Az adatleképező objektumok megvalósítását számos keretrendszer tartalmazza.

Java/.NET[szerkesztés]

  • MyBatis perzisztencia keretrendszer

Node.js[szerkesztés]

PHP[szerkesztés]

  • Doctrine2 objektum relációs leképező (ORM) és adatbázis absztrakciós réteg[1]

Python[szerkesztés]

Ruby[szerkesztés]

Elixir[szerkesztés]

  • Ecto perzisztencia keretrendszer

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Doctrine2 and ActiveRecord – Doctrine2. Doctrine2. [2013. július 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. szeptember 12.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Data mapper pattern című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.