Acheuli kultúra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az acheuli-ipar (gyakori nevén Acheulean-kultúra) a paleolitikum első szakaszának, a korai emberek eszközkészítő tevékenységének összefoglaló neve.

A franciaországi Somme megye fővárosában Saint-Acheul-ban talált leletek alapján nevezték el, de az acheuli-ipar jóval nagyobb területen elterjedt, mint a névadó város.

Az acheulei szerszámokat az alsó paleolit korszakban gyártották Afrikában, valamint Nyugat-Ázsia, Dél-Ázsia, Kelet-Ázsia és Európa nagy részén, és jellemzően Homo erectus maradványain találhatók. Úgy gondolják, hogy az acheuli ipart először körülbelül 1,76 millió évvel ezelőtt fejlesztették ki, és a Homo habilishoz kapcsolódó primitívebb Olduvai kultúra származtak . Az Acheuli ipar legalább a középső paleolitikum korai részét foglalja magában . A vége nem pontosan meghatározott, attól függően, hogy a Sangoan (más néven "Epi-Acheulean") szerepel-e, akár 130 000 évvel ezelőttig tarthat. Európában és Nyugat-Ázsiában a korai Neandervölgyi ember átvette az Acheuli technológiát, amely körülbelül 160 000 évvel ezelőtt vált át a mousteri technikára.

További információk[szerkesztés]