A kukorica gyermekei

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
A kukorica gyermekei
(Children of the Corn)
1984-es amerikai film

A film főcíme
A film főcíme
Rendező Fritz Kiersch
Producer Donald P. Borchers
Terence Kirby
AlapműChildren of the Corn
Műfaj horrorfilm
Forgatókönyvíró George Goldsmith
Főszerepben Peter Horton
Linda Hamilton
R. G. Armstrong
John Franklin
Courtney Gains
Zene Jonathan Elias
Operatőr Raoul Lomas
Vágó Harry Keramidas
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Játékidő 92 perc
Költségvetés 3.000.000 $
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó New World Pictures
BemutatóUSA 1984. március 9.
Bevétel 14.568.989 $[1]
Kronológia
KövetkezőA kukorica gyermekei 2: A végső áldozat
További információk

A kukorica gyermekei film Stephen King azonos című novellájának a feldolgozásán alapszik. A kukorica gyermekei című novella az Éjszakai műszak című novelláskötetben jelent meg 19 másik novella társaságában, de előtte 1977-ben önállóan is megjelent a Penthouse magazinban. A filmet Fritz Kiersch rendezte melyben Peter Horton és Linda Hamilton látható a főbb szerepekben, Linda Hamiltonnak ez a film volt az első szélesebb körökben is ismert filmje. A filmet 1984-ben mutatták be, amelyet később további folytatások követtek. 2009-ben újrafeldolgozták a filmet, s ugyanezzel a címmel jelent meg a remake film is. A film egy nebraskai kisvárosban játszódik ahol a gyerekek megölik a felnőtteket, vallási vezetőjük Isaac utasítására. A városban egy gyerekszekta alakul, akik egy természetfeletti lényhez imádkoznak, aki a kukoricamező sűrűjében lakik. Burt és Vicky Seattlebe utazik és egy baleset folytán, a városba keverednek. A gyerekek vezetője Isaac, fel akarja őket áldozni az istenüknek, ezért kénytelenek menekülni. Szerencséjükre nem mindegyik gyermek fanatikus hívő, és vannak akik melléjük állnak, hogy együtt vegyék fel a harcot a misztikus teremtmény és a gyerek katonái ellen.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar szinkron[2]
Burton Stanton Peter Horton Stohl András
Vicky Linda Hamilton Kisfalvi Krisztina
Diehl R.G. Armstrong Kenderesi Tibor
Isaac Chroner John Franklin Simonyi Balázs
Malachai Courtney Gains
Job Robby Kiger Szalay Csongor
Sarah Anne Marie McEvoy
Rachel Julie Maddalena
Joseph Jonas Marlowe Szuper Levente
Richard Amos Deigan John Philbin

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!
A gyerekek az egyik gyűlésükön

Csendes kisváros a nebraskai Gatlin városa. Az istentisztelet után a helyi kávézóba megy Job az édesapjával. A kávézóban észreveszi Malachait és a barátait, érzi valami rosszra készülnek. Gyanúja hamarosan beigazolódik, a gyerekek megmérgezik és megölik a felnőtteket. De nem csak ebben a kávézóban, hanem ezzel egy időben a város több pontján is megölik a felnőtteket a gyerekek. A városban három évvel a felnőttek lemészárlása után Isaac irányítja a várost, bár nem mindegyik gyereknek tetszik ez az élet. Joseph egyik nap úgy dönt hogy elhagyja a várost, de Isaac engedélye nélkül akar távozni. Mivel tudja hogy úgysem engednék hogy elhagyja a várost ezért csak Jobnak és Sarahnák szól, és arra kéri őket hogy tartsák ezt titokban. Burt a fiatal pszichológus és barátnője Vicky egy országúti motelben szállt meg estére. Reggel tovább indulnak Seattlebe ugyanis Burt ott kapott új állást. Burték az országúton mennek és nem az autópályán, mert hangulatosabbnak tartják. Josephnek át kell vágnia a kukoricáson ha el akarja hagyni Gatlint, ugyanis a várost hatalmas kukoricamező veszi körül. Nem sikerül megszöknie ugyanis Malachai Isaac jobbkeze észreveszi és csendben utánaered, a kukoricásban elkapja és leszúrja egy késsel Josephet. A fiúnak még sikerül kivánszorognia az útra. Burték épp arra haladnak kocsijukkal a gatlini országúton, de mivel a térképet nézik, későn észlelik a fiút és elütik.

Burték magukat hibáztatják, de mikor jobban megnézi a fiút kés szúrás nyomokat talál rajta. Nyomokat kezd keresni és a kukoricásban megtalálja a fiú véres bőröndjét. Eközben Vicky elalszik a kocsiban és rémálma van, álmában odamegy Joseph holttestéhez mire az felkel és el akarja kapni, erre felriad Vicky. Burt berakja a kocsiba a holttestet, úgy döntenek a fiú holttestét elviszi a legközelebbi városba. Burték azon gondolkoznak hogy halhatott meg a fiú, míg végül arra a következtetésre jutnak hogy a gyilkos elvileg láthatta őket, mert még a vér nem alvadt meg a bőröndön mikor megtalálták. Job és a testvére Monopolyzik mikor Malachai rajta kapja őket. Mivel tilos társasjátékot játszani Malachai elviszi őket Isaachoz. Reméli hogy Isaac majd megbünteti őket de téved, Isaac nem ró ki büntetést a kicsikre, ami láthatóan nem tetszik Malachainak.

Isaactól mindenki félt, amíg Malachai szembe nem fordult vele.

Burték kinyitják a fiú bőröndjét és egy kukoricából készült feszületet találnak benne. Az úton megállnak egy kis szerelőműhelynél hogy telefonáljanak, de a tulajdonos egy öregember azt mondja hogy nincs telefon a kútnál. Burt megkérdezi merre van Gatlin de az öregember lebeszéli őket hogy Gatlin felé menjenek. Azt mondja hogy arra különös vallású emberek laknak. Inkább azt tanácsolja nekik hogy Hemingford felé menjenek, bár az kicsit messzebb van. Burték megfogadják a tanácsot és Hemingford felé veszik az irányt. De akármerre fordulnak mindig csak Gatlin irányába mutató táblákkal találkoznak. Az öregember házánál vihar van készülőben, míg pakolászik addig a kutyája sálát véresen megtalálja a kocsi motorháztető alatt. Érzi hogy meg akarják ölni a gyerekek de nem hagyja magát, szembeszáll velük de a gyerekek megölik. Burték addig-addig kanyarognak hogy visszakeverednek az öregember házához, s mikor elmennek a ház előtt úgy döntenek hogy mégsem mennek Hemingfordba, ami 19 mérföldre lenne, hanem inkább elmennek a három mérföldnyire lévő Gatlinbe. Eközben a kukoricásban Isaac prédikál a többi gyereknek, akik Isaacot a kiválasztottnak tartják. Elmondja hogy az "aki a kertek alatt jár" próbára teszi őket, két embert küldött Gatlinbe akik nem hisznek Istenben. Isaac magát prófétának tartja és "az aki a kertek alatt jár" és a gyerekek közötti kapocs, ő mondja el az igét, és ő oktatja a gyerekeket a hitre. Jobék még nem vehetnek részt a prédikáción mivel még túl kicsik, de testvérével elbújnak a kukoricásban és kihallgatják amiket Isaac mond. Burték megérkeznek Gatlinba és bemennek egy kávézóba telefonálni, de a város kihalt. Amíg bent vannak a kávézóban pár gyerek ki akarja rabolni a kocsijukat. Üldözőbe veszik a gyerekeket, de azok elfutnak. Míg a gyerekeket keresik véletlenül Jobék házához vetődnek ahol mozgást látnak és bemennek, itt találják meg Saraht. Sarah elmondja hogy a felnőttek a kukoricásban vannak, és Isaac vitte el őket. Amíg Burt bemegy a városba hogy bejelentse a gyilkosságot, addig Vicky Sarahval marad a házban. A városban mindenhol kukorica van, az épületek is tele vannak elszáradt kukoricaszárakkal. Míg Burt a városban van Vickyéket megtámadják Malachaiék. Vickyt elrabolják és elviszik a kukoricásba. Burt visszamegy a házba de csak Saraht találja és rajzát, amin Vicky elrablását és a kukoricásba szállítását örökítette meg.

Isaac leteremti Malachait mert engedély nélkül ölte meg Josephet, kettőjük között kezd végleg elmérgesedni a viszony. Burt elindul Vicky után a kukoricásba, amikor be akar lépni a kukoricásba szétnyílik előtte a kukorica, majd miután belép összezáródik a háta mögött. Eközben a gyerekek keresztre feszítik Vickyt és azt skandálják hogy öljék meg. A templomban harangoznak, ahol épp a legidősebb fiút Amost akarják feláldozni. Burt meghalja a harangozást és berohan a templomba. A gyerekeknél szokás, hogy akik elérik a 19 éves kort azok önként feláldozzák magukat annak "aki a kertek alatt jár". Burt megpróbálja megakadályozni a szertartást, de a fanatikus gyerekek meg akarják ölni, de sikerül megszöknie a templomból. Beszalad egy házba, Malachai utána megy de sikerül legyőznie, majd mikor kimegy az utcára Job odaszól neki hogy kövesse. Job elviszi egy házba ahol Sarahval bujkálnak. Isaac és Malachai között újabb vita támad, Isaac Vickyt is fel akarja áldozni az este nem csak Amost, de Malachai szerint még szükség van a nőre. Összeverekednek, és Isaacot legyőzi Malachai. Malachai leszedi Vicky és Isaacot rakatja a helyére a keresztre, majd elviszi a nőt csalinak magával a városba, hogy előcsalogassa vele Burtot. Job eközben megmutatja Burtnak az áldozati helyet, ahová a barátnőjét vitték.

A kukoricában lakozó lény megmutatja magát amikor Burték el akarják pusztítani

Esteledik Amos készen áll feláldozni magát és hívja az urat hogy vegye el az életét. A sötétben a föld alatt közeledik, az a valami amihez imádkozni szoktak. Az a valami összeolvad a kifeszített Isaac testével és átváltoztatja Isaacot. Míg a többiek Isaac szenvedését nézik, addig Burt kiszabadítja Vickyt. De Malachai észreveszi Burtot és összeverekszenek. Burt legyőzi a fiút aki így elveszti a tekintélyét a gyerekek előtt. Ekkor visszatér az átváltozott Isaac és megragadja Malachait, azt mondja neki hogy őt is akarja az "aki a kertek alatt jár". Burt fel akarja gyújtani a kukoricást hogy elpusztítsa a szörnyet, ezért kimegy hogy az öntözőcsövet rákösse a gázolaj tartályra. Így akarja felgyújtani a kukoricást, de a kukorica életre kel és rátekeredik a testére. Szerencséjére Job utána megy, aki így ki tudja szabadítani. Mikor gázolajjal meglocsolták a kukoricást meggyújtják a kukorica földet és a szörny elég benne. Amikor a szörny elpusztul Burték úgy döntenek hogy Jobot és Saraht magukkal viszik Seattlebe. De mikor Burt beül a kocsiba a hátsó ülésről felkel egy fanatikus lány, aki meg akarja ölni Burtot de szerencsére sikerül őt lefegyverezni és így Vicky, Burt, Job és Sarah megmenekül.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Érdekességek[szerkesztés]

  • A filmbeli kisváros Gatlin a valóságban nem létezik, csak egy kitalált város. Valójában több kisebb iowai városban forgatták le a jeleneteket.

Bakik[szerkesztés]

  • Amikor Burték elütik Joseph-et, látható féknyomot hagynak maguk után, de mikor kiszállnak a kocsiból, a féknyom eltűnik.
  • Amikor Joseph-et elütik, a hasán fekve találják meg, majd Burt a hátára fordítja hogy megnézze, de a következő képen már megint a hasán fekszik a fiú.
  • Amikor Burték megállnak az útkereszteződésben és azon tanakodnak, hogy eltévedtek, akkor a kocsi egyik ablakán látható a kamerás kezének a tükröződése.

Filmzene[szerkesztés]

  • "School is Out"
  • "Foot Stompin'"

Írta: Arron Collins

  • "Runaway"

Előadja: Del Shannon
Írta: Del Shannon és Max Crook

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. imdb.com. (Hozzáférés: 2010. szeptember 29.)
  2. internetes szinkronadatbázis. (Hozzáférés: 2010. szeptember 29.)

Források és külső hivatkozások[szerkesztés]