A Deepwater Horizon olajfúrótorony katasztrófája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Deepwater horizon olajfúrótorony kigyulladt egysége 2010-ben
Deepwater Horizon (USA)
Deepwater Horizon
Deepwater Horizon
Pozíció az USA térképén

Koordináták: é. sz. 28° 44′ 12″, ny. h. 88° 23′ 14″

A Deepwater Horizon olajfúrótorony katasztrófája 2010. április 20-án következett be, amikor is felrobbant a Deepwater Horizon olajfúrótorony, majd a robbanást követően tűz pusztított a fúrótorony fedélzetén. A fúrótorony a Transocean nevű vállalat tulajdonát képezte és a BP olajvállalat számára végzett kitermelést a Macondo Prospect kőolajmezőn, amely mintegy 60 kilométernyire délre fekszik Louisiana állam partjaitól. A robbanásban 11 munkás életét vesztette, valamint 17 másik megsebesült. A robbanás következtében a Deepwater Horizon olajfúrótorony kigyulladt, majd később elsüllyedt. Ugyanennek a kitörésnek egy másik következménye volt az, hogy egy mélytengeri olajömlés következett be a Mexikói-öbölben, amely a világ eddigi legnagyobb tengeri olajkitörése volt, melyet emberi beavatkozás okozott, illetve ez volt az Amerikai Egyesült Államok történetének eddigi legnagyobb környezeti katasztrófája is egyben.[1][2][3]

Az esetről 2016-ban egy játékfilm is készült Mark Wahlberg főszereplésével Deepwater Horizon, magyarul Mélytengeri pokol címmel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. BP suspended from new US federal contracts over Deepwater disaster”, The Guardian, 2012. november 28. 
  2. Estimates Suggest Spill Is Biggest in U.S. History
  3. "Bird Habitats Threatened by Oil Spill" from National Wildlife. National Wildlife Federation, 2010. április 30. (Hozzáférés: 2010. május 3.)