A Benedek Elek meséi epizódjainak listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ez a lista a Benedek Elek meséi című magyar mesefilmsorozat epizódjait tartalmazza.

   #   Epizód címe   Első sugárzás
   1.    A kincses bojtár    ?
   A bátor kisbojtár az eltűnt kiskutyák után kutatva tengernyi kincset és bort fedez fel egy barlangban. Évek múltán visszatérve az ősz öregembert felszabadítja az átok alól. Az így felszínre kerülő rengeteg kincsből még a királynak is juttat, persze a hála nem marad el...
   2.    Mátyás király és az öreg szántóvető    ?
   A király országjárás közben nagyúri kíséretével megáll egy falu mellett, s hajdani katonájával, egy szántóvetővel olyan beszélgetést folytat, amelyet csak ők értenek. A kíváncsi és telhetetlen urakat az öreg furfangos szavakkal, sok aranyat nyerve tőlük megszégyeníti.
   3.    A bújdosó macska    ?
   A mostohán tartott macska elbújdosik gazdájától. Egerek, rák, tíz fecske és tíz pacsirta, meg egy csomó gombostű kíséretében megijesztik és elzavarják a szegény öregasszonynál minden éjjel megjelenő zsiványokat.
   4.    A csúnya királyfi és a szép királykisasszony    ?
   A szép, de gőgös királykisasszonyhoz inasi álruhában szegődik az elutasított csúnya királyfi. Három gyönyörű aranytárgy révén csókokat kap tőle, csúnyasága ellenére. A király ezt észreveszi és elzavarja őket. A végén minden kiderül és jóra fordul.
   5.    A szegény ember és az ördög    ?
   A szegényember nyomorúságában munkát keres. Felfogadja őt az ördög fa- és vízhordásra. A szegényember csalafintasággal túljár az ördög eszén és meggazdagszik.
   6.    Mátyás király juhásza    ?
   Az igazságszerető Mátyás király fogad a burkus királlyal, hogy az ő juhásza soha nem hazudik. Cserébe, ha hazugságon kapja juhászát, odaadja fele birodalmát. Burkus király lányát küldi el a juhászhoz, aki egy csókért cserébe megszerzi az aranyszőrű bárány bőrét. A juhász hosszas tanakodás után végül is bevallja, hogy elcserélte az aranyszőrű bárányt egy fekete bárányra, aki nem más volt, mint a burkus király leánya. Az igazmondásáért megkapja a lány kezét és a fele burkus királyságot.
   7.    Az ember a legerősebb    ?
  
   8.    Otromfotrom    ?
   A szegényembernek volt egy kakasa. Az ember éhségében meg akarja enni a kakast. A kakas haladékot kér, elmegy az erdőbe és csalafintasággal ötven nyulat cserél egy aranyra a királynál. A pénzen ételt vesz a gazdájának. A kakasnak még kétszer kell megmentenie gazdáját az éhhaláltól. A király azt hiszi, Otromfotrom gazdag ember, akihez érdemes hozzáadnia a királylányt. A kakas továbbra is olyan ügyesen intézi a dolgokat, hogy Otromfotrom, a szegényember végül is nagyon gazdag lesz.
   9.    Kermomiéti    ?
   A síró kislányt az ördög-Kermomiéti- megvígasztalja, jól tartja és hétszer szebbé fürdeti, így a királyfi őt választja feleségül. Az ördög eljön két év múlva érte, s ha nem tudja a nevét elviszi örökre. De Miksa kihallgatja az ördögöt és megsúgja a nevét a szomorú királynénak.
   10.    A nyulacska harangocskája    ?
   A nyulacska a jószívű kaszás ember segítségével szerzi vissza nagyra nőtt fától a harangocskáját.
   11.    A kígyóbőr    ?
  
   12.    A kerek kő    ?
  
   13.    Szóló szőlő    ?
  
   14.    Teddneki János!    ?
  
   15.    A tizenkét varjú    ?
   A szegény özvegyasszony elkeseredésében mondott szavai nyomán tizenkét fia varjúvá változik. Egyetlen leánya elindul megkeresni őket. A szegény asszony is jóváteszi elhamarkodott szavait...
   16.    A rozmaringszál    ?
  
   17.    A királykisasszony cipője    ?
   A kevély királykisasszony bolhabőrből csináltat magának cipőt, s aki kitalálja, miből van a topán, annak lesz a felesége. A herceg koldusruhába öltözik, és kitalálja, majd elnyeri a királykisasszony kezét. Azért, hogy a kevélységét levetkőzze, megleckézteti őt, mielőtt a palotába költöznének.
   18.    A soknevű királyfi    ?
   Az ügyes királyfi megtréfálja a királyt, aki végül mégis csak hozzáadja az iránta igen nagy hajlandóságot mutató királykisasszonyt.
   19.    Hamupipőke    ?
   Az özvegyember megházasodik, de a leányának rosszra fordul a sora a mostoha miatt. Egy varázslat segítségével Hamupipőke szépséges hölggyé változik, a királyfi rögtön beleszeret. A királyfi inasa aranyrózsával jelöli meg Hamupipőke házát, de a lányt közben elköltöztetik. A királyfi viszont kitartó és addig keresi a lányt a faluban, míg meg nem találja.

Források[szerkesztés]