AIPPI

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
AIPPI
Alapítva1897
SzékhelyZürich
Az AIPPI weboldala

Az AIPPI (Association Internationale pour la Protection de la Propriété Intellectuelle) a szellemi tulajdon védelmére szerveződött nemzetközi egyesület, amelynek központja Zürichben, Svájcban található. Világszerte több mint száz országból, több mint 9000 tagja van. (Az egyesület neveként magyarul is a francia név rövidítése használatos.)

Az AIPPI olyan politikailag semleges, non-profit egyesület, amely a szellemi tulajdon mindenféle formájának a védelmét támogatja nemzeti és nemzetközi szinten. Az AIPPI nemzeti csoportjainak a tagjai olyan személyek, akik érdeklődnek a szellemi tulajdon védelme iránt, leginkább ezen a szakterületen dolgozó szabadalmi ügyvivők, jogászok, ügyvédek és jelentős szellemi tulajdonnal rendelkező vállalkozások.

Székhelye[szerkesztés]

Tödistrasse 16, 8002 Zürich, Svájc

Története[szerkesztés]

Az AIPPI története 1897-ig nyúlik vissza.

1883-ban jött létre az iparjogvédelem alapvető nemzetközi egyezménye, Párizsi Uniós Egyezmény és hamarosan megkezdődött a szervezése egy nemzetközi egyesületnek, az iparjogvédelem területén működő legkiválóbb jogtudósok és gyakorlati szakemberek bevonásának igényével.

Az AIPPI alakuló ülésére 1897. május 8-án került sor Brüsszelben. 1897 októberében az AIPPI már az első kongresszusát tartotta Bécsben; az ezt követő eseményeknek már Budapest adott otthont. Az AIPPI éves közgyűléseket tartott, amíg 1914-ben ezt a folyamatot az első világháború kitörése félbe nem szakította.

Az első világháború után az AIPPI 1925-től folytatta tevékenységét. Eugen Blum svájci szabadalmi ügyvivő vezetésével, az AIPPI tevékenységének centruma Svájcba tevődött át.

A második világháború következtében az AIPPI tevékenysége másodszor is félbeszakadt, 1938 és 1946 között.

A második világháború után az AIPPI már nem csupán a nyugat-európai országokat foglalta magában, hanem Kelet-Európát, Észak-, Közép- és Dél-Amerikát, szinte a teljes Ázsiát (beleértve a kínai, japán és dél-koreai nemzeti csoportokat), tovább Ausztráliát, Új-Zélandot és Afrika jelentős részét is.

Az AIPPI centenáriumát Bécsben és Budapesten ünnepelte 1997-ben.

Az AIPPI Magyar Csoportja[szerkesztés]

A Magyar Csoport (akárcsak az AIPPI egésze) politikailag semleges, non-profit egyesület.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]