AGROVOC

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az AGROVOC egy olyan többnyelvű tezaurusz, mely a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás, a halgazdálkodás, halászat és az élelmiszerbiztonság területe mellett ezen szakterületekhez kapcsolódó egyéb témaköröket (pl. fenntartható fejlődés, táplálkozástudomány, stb.) is magába foglal. Különböző nyelven tartalmaz szavakat, kifejezéseket (szakkifejezéseket), megjeleníti a közöttük lévő kapcsolatot (pl. "fölérendelt", "alárendelt", " rokon/kapcsolódó" viszony), mely által alkalmas a források, az alapkifejezések meghatározására, keresésére. Legfontosabb szerepe az egységes indexálás kialakításában van, aminek következtében a keresés egyszerűbbé és hatékonyabbá válik, továbbá releváns eredményt szolgáltat a felhasználók számára.

Az AGROVOC tezauruszt az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az Európai Bizottság az 1980-as évek elején hozta létre. A FAO három havonta frissíti ezt a rendszert. A változásokat az alábbi AGROVOC weboldalon követhetik nyomon: [1].

Az AGROVOC a FAO öt hivatalos nyelvén, azaz angolul, franciául, spanyolul, kínaiul és arabul is elérhető. Továbbá a cseh, a japán, a magyar, a német, a portugál, a szlovák és a thai változata is elkészült. Egyéb (hindi, koreai, olasz és perzsa) nyelvre történő fordítása még folyamatban van, illetve az ellenőrzési folyamatok még nem értek véget.

Szerkezete[szerkesztés]

Az AGROVOC szavakból, ill. kifejezésekből épül fel. Egy kifejezéshez több szó is tartozhat, mely esetben a szavak mindig egy és ugyanazt a fogalmat takarják. Minden egyes kifejezés esetén egy szócsoport jelenik meg, mely megmutatja az egyéb kifejezésekhez viszonyított hierarchikus és nem-hierarchikus kapcsolatokat is: BT (broader term = tágabb/fölérendelt kifejezés), NT (narrower term = szűkebb/alárendelt kifejezés), RT (related term = kapcsolódó/rokon kifejezés ), UF (nem leíró jelleg).

Szennyezés
 NT: Savas ülepedés
 NT: Légszennyezés
 NT: Nem pontszerű szennyezés
 NT: Üledék szennyezés
 NT: Vízszennyezés
 RT: Környezeti degradáció
 RT: Szennyező
 RT: Peszticidek
 Légszennyezés
  BT: Szennyezés
  RT: Légkör
  RT: Üvegházhatás

Ezek a kapcsolatok határozzák meg az AGROVOC tezaurusz szerkezetét és terjedelmét. Például nyilvánvaló, hogy a „Légszennyezés” tágabb kifejezése a „Szennyezés”, és a kapcsolódó kifejezések közé tartozik a „Légkör” és az „Üvegházhatás”, így a kifejezések által közvetített információs kör is kirajzolódik. Az AGROVOC értelmező megjegyzéseket is alkalmaz, mely szükség esetén a kifejezések jelentéstartalmára, ill. a kifejezések közötti összefüggésekre világít rá. Taxonómiai és földrajzi kifejezések is segítik a keresést.

Formátum[szerkesztés]

Az AGROVOC a kereskedelmi tevékenység kivételével szabadon felhasználható (letöltés). MySQL, Microsoft Access, TagText, ISO2709, XML, SKOS és OWL formátumban is elérhető.

AGROVOC webszolgáltatások[szerkesztés]

A közelmúltban online elérhetővé tett AGROVOC webszolgáltatások részét képezik annak a kezdeményezésnek, melynek célja, hogy az agrárinformációs rendszerek fejlesztői az AGROVOC-ot a webszolgáltatásokon keresztül a saját webalkalmazásukba integrálják, és ne egyszerűen csak az adatbázis másolatait használják. A webszolgáltatások által a tezaurusz frissített változata könnyen hozzáférhető, ezáltal gyorsan és egyszerűen le lehet tölteni az utolsó frissített tezaurusz változatot a különböző alkalmazásokba.

Jelenleg 7 webszolgáltatás áll rendelkezésre:

AGROVOC webszolgáltatások nyílt forrású technológián alapulnak, hasonlóan a SOAP-hoz és a WSDL-hez.

Tezaurusztól az ontológiáig[szerkesztés]

A Mezőgazdasági Ontológiai Szolgálat (AOS) fejlesztésének egyik kiemelt eszköze az AGROVOC. A szótárrendszerek és a tezauruszok (pl. AGROVOC) tudásanyagát felhasználva az AOS az egyes szakterületekhez kapcsolható specifikus terminológiák és fogalmak kialakítására lesz képes, mely még tökéletesebb online információkezelést fog lehetővé tenni. Az egyik fő cél, hogy a tezaurusz még több szemantikai szempontú értelmezést tegyen lehetővé, például azáltal, hogy kiterjeszti a fogalmak közötti kapcsolatokat, és pontosabban határozza meg a kapcsolatok jellegét.

Például a „szennyezés” kifejezés formailag összekapcsolható a „szennyező” kifejezéssel, mely egy kapcsolódó viszonyt (RT) fejez ki. A gyakorlatban, ha az asszociáció típusát nézzük, akkor egyértelműen jelezhetjük, hogy a „szennyező” okozza a „szennyezést”, így több értelmet kap a kapcsolati viszony, mintha egyszerűen csak annyit állapítanánk meg, hogy rokoni jellegű kapcsolat (RT) áll fenn a két kifejezés között.

Szennyezés
   kiváltó: Szennyező

Lehetővé kellene tenni a részletesebb információt igénylő felhasználók részére, hogy a keresés során meghatározhassák a kapcsolat típusát, például a „Szennyezés” kifejezéssel kapcsolatban a "Kívánja látni a szennyezést kiváltó tényezőket?" opció lehetőségét kellene felkínálni. A jövőben még több releváns forráshoz juthatunk a keresés során.

Egy kiterjedt kapcsolati rendszer részletesebb, pontosabb indexálást tesz lehetővé, mely hatékonyabb keresési, ill. böngészési lehetőséget kínál a felhasználók számára. Az AOS célja az, hogy ebbe az irányba mozdítsa el a folyamatot.

Egyéb[szerkesztés]

Kapcsolódó linkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]