7426-os mellékút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
7426-os mellékút
Úttípusösszekötő út
Hossza5,5 km
Ország Magyarország
TartományokZala vármegye
Az út elejeLenti 7416
Az út végeZalabaksa

A 7426-os számú mellékút egy 5,5 kilométer hosszú, négy számjegyű országos közút Zala vármegyében. Fő funkciója, hogy Lenti térségét kapcsolja össze a 86-os főúttal.

Nyomvonala[szerkesztés]

A 7416-os útból ágazik ki, annak 3,800-as kilométerszelvényénél, Lenti északi külterületén, kelet felé. Nem sokkal később a kezdetinél északabbi irányt vesz és 500 méter után beér Lentikápolna házai közé; ott kezdetben a Petőfi tér nevet veszi fel és ismét keletnek fordul. Keresztez egy patakot, majd egy kereszteződéshez ér: a 7426-os számozás innen északnak folytatódik, míg a keleti irányban, egyenesen továbbhaladó út a 7422-es számozást viseli.

A neve innen Kápolnai út, egészen addig, amíg el nem hagyja a település lakott területeit, nagyjából az 1,800-as kilométerszelvényénél. 2,3 kilométer után lép át Kerkabarabás területére, a község házait 3,2 kilométer után éri el. A település lakott területeinek a nyugati szélén húzódik, Petőfi utca néven. Utolsó száz méterét már Zalabaksa külterületén teljesíti. A 86-os főútba torkollva ér véget, annak 13,200-as kilométerszelvényénél, ez utóbbi község legdélebbi házai előtt.

Teljes hossza, az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.gov.hu adatbázisa szerint 5,459 kilométer.

Települések az út mentén[szerkesztés]

Története[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]