3Com

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
3Com
Típus
  • üzleti vállalkozás
  • vállalkozás
Alapítva1979
Megszűnt2010. április 12.
SzékhelyMarlborough
AlapítóRobert Metcalfe
Iparágszámítógép-hálózat
TulajdonosHewlett Packard Enterprise
Formanyilvánosan működő részvénytársaság
Termékek
Alkalmazottak száma6000
AnyavállalataAruba Networks
A(z) 3Com weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz 3Com témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

3Com (3Com Corporation) egy amerikai székhelyű cég volt, ami elektronikai eszközöket gyártott, azon belül is főleg számítógépes hálózati eszközeiről volt ismert. A céget 1979-ben alapította Robert Metcalfe, Howard Charney és néhány további informatikai szakember. Metcalfe a 3Com elnevezést a "Computer Communication Compatibility"[1] (magyarul: számítógép, kommunikáció, kompatibilitás) szavakból alkotta, amely egyben meghatározta a vállalat érdekeltségét.[2] A céget elsősorban az Ethernet technológia kiaknázására hívták életre, amely lehetővé tette a számítógépek közötti kommunikációs hálózat kialakítását. A korai Ethernet technológia kifejlesztésében Metclafe-nak is komoly szerepe volt.[3]

2010. április 12-én a Hewlett-Packard befejezte a 3Com felvásárlását, amely így már nem létezik önálló cégként.[4]

Története[szerkesztés]

Alapítás és a korai évek (1979–1996)[szerkesztés]

Robert Metcalfe és társalapítói 1979-ben hozták létre a 3Com vállalatot. Alapítótársai között volt kollégája és barátja Howard Charney és két további szakember, Yogen Dalal és James White.[5] A cég az 1980-as évek elején Ethernet specifikációnak megfelelő hálózati eszközöket gyártott az akkori számítógépekhez, köztük a DEC LSI-11, DEC VAX-11 és az IBM PC számára. A 80-as évek közepén a 3Com saját Ethernet technológiát fejlesztett ki, amelynek az EtherSeries elnevezést adta, ehhez pedig számos hardvert és szoftvert gyártott, amelyek helyi hálózatot (LAN) és szolgáltatásokat valósítottak meg XNS protokollok használatával. A szolgáltatások az EtherShare (hálózati fájlmegosztás), EtherPrint (hálózati nyomtatás), EtherMail (e-mail szolgáltatás) és Ether-3270 (IBM terminál emulátor) neveket kapták.

1997-2000[szerkesztés]

1997-ben a cég egyesült az USRobotics betárcsázós modemek gyártásról ismert céggel, amely egyben a kézi-számítógépek (PDA) gyártásában úttörőnek számító Palm céget is birtokolta.

2001-től[szerkesztés]

2009-ben a Hewlett-Packard bejelentette hogy felvásárolná a céget 2,9 milliárd amerikai dollárért. 2010 áprilisában sikeresen befejeződött a felvásárlási folyamat és a cég a Hewlett-Packard vállalatba olvadt. Miután a Hewlett-Packard 2014-ben külön cégbe szervezte ki a személyi számítógépekkel és nyomtatókkal foglalkozó üzletágát HP Inc. néven és egy másikba a vállalati és hálózati eszközökkel foglalkozó üzletágát Hewlett Packard Enterprise néven, a 3Com a HPE vállalatnál maradt, majd a teljes hálózati portfólióval az Aruba Newtworks elnevezésű cégben landolt.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 3Com című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Edwin D. Reilly 440. o.
  2. About 3Com
  3. OnInovation
  4. HP Completes Acquisition of 3Com Corporation, Accelerates Converged Infrastructure Strategy. www.hp.com (angolul) (2010. április 12.) (Hozzáférés: 2021. november 20.)
  5. James Pelkey Appendix C: Selected Company Overviews: 3Com

Források[szerkesztés]