Ugrás a tartalomhoz

2. Emelet Front

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A 2. Emelet Front amatőr zenekar 1986. október 23-án alakult Szigetváron. A zenekar 1991-ig volt aktív, ez alatt az időszak alatt rengeteg koncertet adott Szigetváron, Pécsen, Kaposváron és a környező településeken.

A zenekar alapító tagjai Rajczy Lajos (gitár, dalszöveg, zene), Rajczi Román (dob) és Szerecz Miklós (ének, frontember) voltak. A zenekar szimbiotikus kapcsolatban állt az akkor már sikeresnek tekinthető szintén szigvetvári Topless zenekarral, amelynek alapítója, énekes szövegírója Rajczy Lajos bátyja, Rajczy Rudolf volt. A Topless gitárosa, Gersy Károly (Döde) és Gersy Laca (basszsugitár) szerves részét képezték ekkor a 2. Emelet Frontnak is. A 2. Emelet Front amolyan egyetemi hiánypótló tevékenységként indult és éles kritikai észrevételekkel élt a Kádár-rendszer és általában a kommunista rezsimekkel szemben, ezeket a kritikákat akkoriban a KISZ-ben vagy más fórumokon nem lehetett kifejezni, viszont a rock and roll színpad (amikor épp nem tiltották ki a zenekart valahonnan) alkalmasnak bizonyult.

A zenekar eleinte a "tudsz három akkordot, alapíts zenekart" punk hitvallás alapján működött, később, amikor már több akkordot tudtak, nemcsak repertoárt bővítettek, hanem műfajilag a punkhoz közeli, de attól eltérő ska, rockabilly, rockandroll műfajokkal is próbálkoztak. Úttörőként már akkor Szécsi Pál- és Hungária-punkfeldolgozásokkal szórakoztatták közönségüket, de rendszeresen játszottak Ramones-számokat is magyar átiratban. Példaképeik a 80-as évek magyar alternatív zenekarai voltak, elsősorban a Neurotic, Balaton és Trabant, illetőleg a Clash zenekarok voltak hatással a zeneszerző, gitáros Rajczy Lajosra. Miután Szerecz Miklós, aki a punk vonalat (UK Subs, 4skins, CpG, ETA) képviselte a zenekarban, egy buddhista kitérőt követően kilépett, az éneket a frontemberré előlépett Rajczy Lajos vette át. 1988/89-es műsoruk már könnyedebb, dallamosabb zenei világot mutatott be, de a zenekar megőrizte politikus, szókimondó, a Kádár-rezsimet bíráló szövegeit, amely alapításuktól fogva jellemezte dalaikat.