1830-as önkéntes emlékkereszt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
1830-as önkéntes emlékkereszt
Adományozza Belgium kormánya
TípusEmlékkereszt
KaphatjákAz 1830-as belga szabadságharc önkéntesei
IndoklásA szabadságharc során elkövetett kiemelkedő cselekedetekért
StátuszNem adományozzák
Statisztikák
Első kitüntetés dátuma1878. április 20.

Az 1830-as önkéntes emlékkereszt egy korai állami kitüntetés Belgiumban, amelyet az 1830-as belga szabadságharc önkénteseinek adományoztak kiemelkedő cselekedeteik elismeréseként. A kitüntetést 1878-ban alapították, jelenleg már nem adományozzák.

Az emlékkeresztet minden belga állampolgár megkaphatta, aki részt vett a szabadságharc küzdelmeiben 1830. augusztus 25. és 1831. február 4. között, kivéve, ha már valamilyen más elismerésben részesült.

Fokozatai, leírása[szerkesztés]

Az emlékkeresztnek csak egy fokozata volt. A kereszt fehér zománcozott máltai kereszt alakú, a kereszt szárai között aranyozott burgundi kereszt található. A kereszt középpontjában fekete zománcozott körben arany oroszlán található, a hátoldalon pedig fekete zománcozott körben az 1830-as évszám. A keresztet belga nemzeti színű szalag tartja: középen fekete, két oldalán sárga és vörös sávokkal.

Lásd még[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Commemorative Cross of the Volunteers of 1830 című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]