Ọjà

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
ọjà

Az ọjà a Nigéria keleti részén élő élő igbók ajaksípos hangszere.[1][2]

Felépítése[szerkesztés]

Fából, bambuszből vagy fémből készítik el. A hosszúsága 14 és 26 cm között változik attól függően, hogy milyen hangmagassággal és milyen eseményeken szeretnének vele játszani.[3][4]

Változatai[szerkesztés]

  • A dallamos hangú ọjà ukwe főként a nők táncánál hallható.[3]
  • A kis méretű és magas hangú ọjà mmanwu a spirituális ünnepeken kerül elő.[3]
  • A mély hangú ọjà igede a temetési szertartásokon kíséri az igede dobot.[3]
  • Az ọjà-okolobia csak a férfiak felnőtté avatásakor van használva.

Használata az igbó zenében[szerkesztés]

Az ọjà csengőkkel, csörgőkkel, dobokkal, gongokkal és egyéb ütős hangszerekkel kiegészítve alkotja a hagyományos igbó zene egyedülálló hangzását.[3][5] Bár otthonukban is szokták játszani, inkább a táncos, közösségi eseményeknek képezi a fontos részét.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b https://motherlandmusic.com/products/instruments/wind/oja/oja/
  2. https://re-entanglements.net/alele-oja-flute/
  3. a b c d e Basu, Paul: Alele, Ọja, Flute (brit angol nyelven). [Re:]Entanglements , 2018. október 25. (Hozzáférés: 2023. február 10.)
  4. Simwa, Adrianna: Top 10 Igbo Traditional Musical Instruments (angol nyelven). Legit.ng - Nigeria news. , 2017. szeptember 22. (Hozzáférés: 2023. február 10.)
  5. Lo-Bamijoko, J. N. (1987. április 25.). „Classification of Igbo Musical Instruments, Nigeria”. African Music 6 (4), 19–41. o. ISSN 0065-4019.  

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Ọjà című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.