Üzleti titok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az üzleti titok a titok körébe tartozó tények és adatok egyik csoportja.

Fogalma[szerkesztés]

Az üzleti titok körébe tartozik minden olyan fontos tény, információ, adat és megoldás, amelynek titokban maradásához a cégnek és partnereinek méltányolható érdeke fűződik, és amelyet üzleti titokká minősített, illetve amelynek titokban tartása érdekében a szükséges intézkedéseket megtette. Üzleti titkot képezhetnek például

  • belső gazadasági adatok
  • stratégiai tervek
  • műszaki eljárások,
  • gyártási módok,
  • forgalmazási tervek.
  • a know-how, a szellemi alkotások területén.

A titoktartási kötelezettség[szerkesztés]

A titokká minősítés a titoktartásra köteles személyek körének meghatározásával együtt történik. Magáncég tulajdonosa, a magáncégben részesedést szerezni kívánó személy, bármely vállalkozásnál a vezető állású személy, valamint az alkalmazott köteles a szervezet működésével kapcsolatban tudomására jutott üzleti titkot időbeli korlátozás nélkül megtartani, kivéve, ha a törvény az üzleti titok megtartásának kötelezettsége alól felmentést ad.

Az üzleti titok jelentősége[szerkesztés]

A titokban tartandó ismeretek (például a vállalakozás vevőinek, szállítóinak, vagyonának, terveinek és erőforásainak stb.) közül azok a legfontosabbak, amelyek alapján az adott üzlet vagy vállalkozás kötelezettségeinek várható teljesítésére vagy nem teljesítésére lehet következtetni.

Az üzleti titok védelme[szerkesztés]

A titoksértés, a titok illetékteleneknek való elárulása egyes országok törvényei szerint bűncselekmény, továbbá polgári jogi illetve munkajogi felelősség megállapításával járhat.

A titok korlátai[szerkesztés]

Az üzleti titokkal szemben áll a nyilvánosság érdeke, az az igény, hogy tudni lehessen egy adott vállalkozásról, üzleti szervezetről mindazt, ami az adott üzlethez kapcsolódó pénzkiadás vagy befektetés biztonságának a megítéléséhez szükséges. Ebből a szempontból az üzleti vállalkozásoknak bizonyos mértékig „átláthatónak” kell lennie. A kereskedelmi társaságokat jogszabály kötelezi bizonyos adataik nyilvánosságra hozatalára, ezért ezek az adatok nem minősíthetők üzleti titoknak.