Ugrás a tartalomhoz

Új szavak I. – Nyelvünk 1250 új szava értelmezésekkel és példamondatokkal (2007)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Új szavak I. (Nyelvünk 1250 új szava értelmezésekkel és példamondatokkal)
Új szavak I.
Új szavak I.
SzerzőMinya Károly
Műfajszótár
SorozatAz Ékesszólás Kiskönyvtára
Kiadás
KiadóTinta Könyvkiadó
Kiadás dátuma2007
Oldalak száma180
ISBN9789637094743
SablonWikidataSegítség

Az Új szavak 1250 olyan szót (neologizmus) tartalmaz szótárszerűen feldolgozva, amelyek legtöbbje az elmúlt évtizedekben került be nyelvünkbe.

A kiadvány háttere[szerkesztés]

A kötet Az Ékesszólás Kiskönyvtára sorozat (ISSN 17864925) 3. köteteként jelent meg, előzményének Kiss Gábor – Pusztai Ferenc: Új szavak, új jelentések 1997-ből,[1] illetve a Balázs Géza: Új szavak, kifejezések (1998–2005) kötetei tekinthetők.

A szótár szerzője Minya Károly pedagógus, lektora Zimányi Árpád, felelős szerkesztője Temesi Viola, tördelője Bagu László. A szómutatót Kiss Gábor állította össze.

A kötetet 2007. június 21-én Kiss Gábor mutatta be Budapesten.[2] A könyv A/5 méretben, puhafedeles kiadásban jelent meg. Kiadását a Nyíregyházi Főiskola Bölcsészettudományi és Művészeti Főiskolai Karának Tudományos Bizottsága támogatta.

A kötet bemutatása[szerkesztés]

A szótár az egyes új szavaknak nemcsak a jelentését tartalmazza, hanem a használatukat számítógépes szövegkorpuszból idézett példamondattal világítja meg.[3]

A szócikkekben a címszó mellett szerepel a szófaja, a létrejöttének módja és a stílusminősítése. Az idegen szavak esetében az eredetet, illetve a pontos kiejtést is megadja a szótár. Az új szavak elsősorban összetételek, képzett szavak és tükörszók. Eredet és nyelv szerint a legnagyobb az angol szavak csoportja, de néhány német, olasz, orosz, spanyol és japán eredetű szó is található. Az új szavak jelentős része végső soron a görög-latin nyelvekben gyökerezik.

A kiadó a kötettel a Merriam-Webster's Collegiate Dictionary, illetve a Webster's Third New International Dictionary funkcióját szeretné hazai pályán betölteni.

Szócikk-példák[szerkesztés]

csúcsminőség FN minőségjelzős összetétel A legjobb minőség. A csúcsminőség biztonságosabb, a végeredményt tekintve pedig olcsóbb is.

feeling [filing] FN ang Biz Érzés, hangulat. Persze akinek az kell, hogy Lada-val gyalázzon le BMW-ket, azt is meg tudom érteni, az is egy feeling.

pizzázik ÁLIKES IGE szóképzés Pizzát fogyaszt. Az egyéni verseny zajlik éppen és sok szülő pizzázik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kiss Gábor - Pusztai Ferenc: Új szavak, új jelentések 1997-ből. Tinta Könyvkiadó. (Hozzáférés: 2015. augusztus 5.)
  2. Paintball, házimozi és más új szavak a szótárban. Index.hu, 2007. június 21. (Hozzáférés: 2015. augusztus 5.)
  3. Stiefel könyvismertető

Források[szerkesztés]