Összenőtt lábujjak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A jelenség örökletes is lehet: 39 éves nő...
...és egyhetes újszülöttjének lába.

Az összenőtt lábujjak a syndactylia nevű rendellenesség hétköznapi megnevezése lábujjak esetében.

A terhesség hatodik hetéig a kéz- és lábujjak normálisan is összenőtt állapotban vannak és csak ezután, a differenciálódás folyamata révén válnak külön. Ha ez a folyamat idő előtt megáll, az érintett ujjak részben, vagy egészben összenőtt állapotban maradnak.

Átlagosan körülbelül 2000-2500 élveszületés közül egynél fordul elő, egyes esetekben örökletes jelleget mutatva. A leggyakoribb a második és harmadik ujj csontokat nem érintő összenövése. Előfordulhat mindkét lábon – ez a gyakoribb –, de egy oldalon is. Mértéke igen változatos lehet, kismértékűtől a teljes összenövésig.

Diagnózis[szerkesztés]

Leggyakrabban önmagában fordul elő egyébként egészséges embereknél, azonban más tünetekkel együtt a következő szindrómák meglétét jelezheti:

 • Down-szindróma
 • Acrocallosal-szindróma
 • Apert-szindróma
 • Aarskog-szindróma
 • Bardet–Biedl-szindróma
 • Carpenter-szindróma
 • Cornelia de Lange-szindróma
 • Edwards-szindróma
 • Jackson–Weiss-szindróma
 • magzati Dilantin-szindróma
 • Miller-szindróma
 • Pfeiffer-szindróma
 • Smith–Lemli–Opitz-szindróma
 • Timothy-szindróma

Előnyök-hátrányok[szerkesztés]

Az összenőtt ujjak semmilyen lábujjakkal kapcsolatba hozható képességre (járásra, futásra, úszásra) nézve nem jelentenek hátrányt. Pszichológiai értelemben hátrányt jelenthet, hogy egyes emberek szégyenlik az állapotot, illetve tartanak attól, hogy ők, vagy a problémával érintett gyermekük gúnyolódásnak lesz kitéve. Más emberek viszont kifejezetten büszkék rá.

Plasztikai műtét[szerkesztés]

Összenőtt ujjak műtét előtt.
Összenőtt ujjak négy hónappal a műtét után.

Az összenőtt lábujjak nem igényelnek semmiféle korrekciót. Ha azonban az érintett esztétikai, vagy egyéb szempontok miatt szükségesnek látja, lehetőség van plasztikai műtétre.

A műtét egyszerűbb, ha az összenövés csak a bőrt érinti. Ilyen esetben a bőrt felvágják, ráhajtják az immár különálló ujjakra, majd a kialakuló bőrnélküli részt bőrátültetéssel fedik. Végül a nagyobb mozgásokat korlátozó kötés kerül a területre. Ha az összenövés csontokat, inakat, idegeket, vagy ereket érint, bonyolultabb műtét válhat szükségessé.

A műtéttel kapcsolatos kockázatok nagy része az érzéstelenítéssel és a sebfertőződéssel kapcsolatos, továbbá erek, illetve idegek érintettsége esetén előfordulhat erősebb vérzés, vagy a terület érzéketlenné válhat.

A műtétből való felépülés akár több hónapig is eltarthat, ami – figyelembe véve, hogy a járóképesség megtartása érdekében a két lábon külön-külön célszerű elvégezni a műtétet – meglehetősen hosszú lábadozási időt jelenthet. Egyes esetekben évekig fájdalmas heg maradhat.

A műtét elvégzése csecsemőkorban azzal az előnnyel jár, hogy a regeneralódás gyorsabb és teljesebb lehet, azonban mérlegelendő, hogy így nem az érintett dönt a beavatkozás szükségességéről.

Híres emberek összenőtt lábujjakkal[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

 1. Soul survivor. (Hozzáférés: 2008. január 1.)
 2. "Among the Dead", MississippiReview.com'. [2008. március 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. március 27.)
 3. Star Tracks (People magazine). (Hozzáférés: 2008. március 27.)
 4. Tricia Trivia. [2008. március 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. március 22.)