Óvodaérettség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A legtöbb gyermek hároméves korában kerül az első családon kívüli közösségbe, az óvodába.

Azok közül a gyerekek közül, akik már betöltötték a 3 éves életkort, sem biztos, hogy elkezdhetik a tanévet, még akkor sem, ha az óvodai helyük biztosított, az adott tanévre felvételt nyertek. Ezek a gyermekek még nem nevezhetők óvodaérettnek. Sokan viszont nem tudják, hogy mikor tekintünk egy gyermekre úgy, hogy érett az óvodai életre. Vegyük sorra ezeket, milyen szempontok alapján kaphatunk választ?

Az óvodaérettség feltételei[szerkesztés]

1. Szobatisztaság A fizikai érettség területén alapvető feltétel a szobatisztaság. Ez a délutáni alvás idejére is vonatkozik. Az óvónők munkaköri kötelességei közé nem tartozik a pelenkázás, így a nem szobatiszta gyermeket a közösségbe egyáltalán be sem veszik. Előfordul ugyan az új helyzet kapcsán egy-egy baleset, vagy egy-egy stresszel teli napon még előfordul, hogy későn ér ki a WC-re a kicsi, illetve belefeledkezik a játékba, de mégsem ez kell, hogy a jellemző legyen.

2. Önállóság Az óvodában elvárható már egy bizonyos fokú önállóság, illetve önállóságra való törekvés a gyermek részéről. A tépőzáras cipőt levenni, fölvenni, a nadrágba belebújni, pólót, pulcsit, kabátot fölvenni tudjon. Fűzős cipő bekötésében, a kabát, nadrág begombolásában az óvónők még segítenek, de ezeket is hamarosan meg fogja tanulni magától. Nem csak az öltözködés terén kell önállónak lennie, de egyedül kell tudnia étkezni, a villát, kanalat magabiztosan kell tudnia használni.

3. Kifejezőképesség Fontos szempont az is, hogy a gyermek, legalább alapvető igényeivel kapcsolatban, ki tudja magát fejezni az óvónőkkel és kis társaival szemben is. (Pl. szólnia kell tudni, hogy WC-re szeretne menni, éhes, szomjas, játszani szeretne, fáj valahol… stb.)

4. Lelki érettség A testi fejlettség mellett kiemelt szerepet kap az is, hogy a gyermek pár órára el tudja fogadni az anya távollétét, és hogy tisztában legyen azzal, hogy óvodai tartózkodása nem végleges, legyen biztos abban, hogy érte fognak jönni. Ugyanez az érettség vonatkozik a szülőre is, hogy a fizikai elválást el tudja fogadni.

Források[szerkesztés]