Írók Boltja Könyvösztöndíj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az Írók Boltja Könyvösztöndíj egy magyar irodalmi ösztöndíj, amit a budapesti Írók Boltja alapított 2014-ben fiatal, tehetséges szépirodalmi szerzők, kritikusok, irodalomtörténészek részére. A szakmai háttér biztosítására és a közös részévételre a bolt a József Attila Kört kérte fel. A díj 120.000 Ft értékű könyvutalvány, amelyet az Írók Boltjában lehet felhasználni.[1]

A díj odaítélése[szerkesztés]

A díjat egy 35 év alatti kötettel már rendelkező szerző kaphatja meg a díjazott időszakban megjelent kötetéért. A jelölt lehet író, költő, drámaíró, kritikus, irodalomtörténész. Első alkalommal a 2013-ban, illetve 2014 első felében megjelent könyvek közül válogatnak. A következő évektől az Ünnepi könyvhéttől könyvhétig terjedő időszakot fogja át. A kuratóriumot a József Attila Kör mindenkori elnöksége és a JAK-füzetek sorozatszerkesztői, valamint az Írók Boltja munkatársai alkotják. A bizottság szavazatai alapján a legtöbb szavazatot kapó könyv kapja meg. A bizottságnak javaslatot tehetnek a József Attila Kör tagjai is.

Díjazottak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az Írók Boltja könyvösztöndíja a JAK szervezésében – könyvlista. [2015. augusztus 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 7.)
  2. Újraolvasni Weörest – Harmath Artemisz kapta az Írók Boltja első Könyvösztöndíját. [2015. augusztus 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 7.)
  3. Károlyi Csaba Üveggolyó-díjas, Sirokai Mátyásé a 2. Könyvösztöndíj. [2015. július 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 23.)
  4. Átadták az idei Könyvösztöníjat
  5. Átadták az Írók Boltja Könyvösztöndíját

Források[szerkesztés]