Év Tájépítésze díj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítészeti Tagozata (MÉK-TKT), a Magyar Tájépítészek Szövetsége (MTSZ) és a Semmelrock Stein+Design Burkolatkő Kft 2011. október 21-én alapította meg az Év Tájépítésze díjat és annak junior kategóriáját, az Év Junior Tájépítésze díjat, amelyeket 2012 óta minden év áprilisában – a Tájépítészet Hónapja rendezvénysorozat keretében – adnak át ünnepélyes külsőségek között.

A zsűri összetétele[szerkesztés]

A zsűrizést felkért szakmai zsűri látja el. A zsűritagokat a partner szakmai társszervezetek (Tájépítészek Nemzetközi Szövetségének Európai Regionális Szervezete - IFLA Europe, Semmelrock, Szent István Egyetem Tájépítészeti Kara, Magyar Tájépítészek Szövetsége, Magyar Önkormányzati Főkertészek Szövetsége, Magyar Építész Kamara, Magyar Kertépítők Országos Szövetsége, Magyar Építőművészek Szövetsége delegálják. A zsűri 9 tagú, elnöke az Ormos Imre-emlékérem aktuális díjazottja.

Év Tájépítésze díj[szerkesztés]

Az Év Tájépítésze díj az aktív szakmagyakorlók egy rövidebb szakmai periódusának kiemelkedő - maximum 5 évre kiterjedő - teljesítményét és a szakmai innováció elismerését célozza. A díjban részesülhet évente egy alkotó (esetleg alkotópáros, vagy alkotó csapat) egy előre felkért szakmai zsűri döntése alapján. Az Év Tájépítésze díjban részesülhet minden magyar állampolgárságú, tájépítész végzettségű (vagy ezek jogelődjeként értelmezhető) szakmagyakorló, aki 5 évig ilyen díjban nem részesült, teljesíti a mindenkori díjszabályzatban és az adott évi kiírásban szereplő feltételeket, illetve nem tagja a jelölteket értékelő zsűrinek és nem rokona az adott évben felkért zsűritagoknak. A díj a díjszabályzatban és az éves kiírásban szereplő feltételeket teljesítő pályázók körében kerül kiosztásra minden év áprilisában, a Tájépítészet Hónapja rendezvénysorozat keretében megrendezett díjátadó gálán. A díjjal 1 millió Ft-os pénzjutalom és emléktárgy jár. A döntősök oklevelet vehetnek át, a közönségdíjas értékes ajándéktárgy jutalomban részesül.

Jelölési folyamat[szerkesztés]

Az díjra a jelölés anonim módon a www.evtajepitesze.hu weboldalon keresztül történik minden év őszén. A beérkezett jelöléseket a felkért szakmai zsűri bírálja el, majd felkéri a jelölteket az indulásra. A jelöltek maximum három munkájukon keresztül mutatják be a zsűrinek elmúlt 5 éves szakmai tevékenységüket, amely alapján a zsűri meghatározza az 5 döntős névsorát. A névsor a gála napjáig titkos. A döntősöket a gálán szakújságírók laudálják a közönség és a zsűri előtt, a zsűri pedig helyben, zárt ülésen hozza meg végső döntését. A közönségdíj sorsa internetes szavazáson dől el, ahol minden jelölt esélyes.

Év Junior Tájépítésze díj[szerkesztés]

Az Év Junior Tájépítésze díj a kiemelkedő pályakezdő tehetségek szakmai elismerését, bemutatkozását célozza. A díjat évente egy alkotó nyerheti el az évente meghatározott ötletpályázati felhívás alapján kidolgozott projektjével, amelyet a felkért szakmai zsűri bírál el. Az Év Junior Tájépítésze díjban részesülhet minden magyar állampolgárságú, tájépítész hallgatói státuszú vagy végzettségű alkotó, aki 3 évig ilyen díjban nem részesült, legfeljebb 3 éve diplomázott, teljesíti a mindenkori díjszabályzatban és az adott évi kiírásban szereplő feltételeket, illetve nem tagja a jelölteket értékelő zsűrinek és nem rokona az adott évben felkért zsűritagoknak. A díj a díjszabályzatban és az éves kiírásban szereplő feltételeket teljesítő pályázók körében kerül kiosztásra minden év áprilisában, a Tájépítészet Hónapja rendezvénysorozat keretében megrendezett díjátadó gálán. A díjjal nagy értékű tárgyjutalom és emléktárgy jár.

Kiválasztási folyamat[szerkesztés]

A pályázatra jelentkezni az a www.evtajepitesze.hu weboldalon keresztül lehet egyéni regisztrációval. A regisztráltakat a díjszervező bizottság elektronikus úton értesíti az az évi kiírásról, célterületről, a pályázat feltételeiről és határidejeiről. A pályázatokat elektronikus úton, anomim módon kell feltölteni, amelyeket a felkért szakmai zsűri bírál el. A győztes személye az Év Tájépítésze Díjkiosztó gálán kerül kihirdetésre.

Az Év Tájépítésze díj eddigi díjazottjai[szerkesztés]

2018[szerkesztés]

2017[szerkesztés]

2016[szerkesztés]

2015[szerkesztés]

2014[szerkesztés]

2013[szerkesztés]

2012[szerkesztés]

Az Év Junior Tájépítésze díj eddigi díjazottjai[szerkesztés]

2018[szerkesztés]

2017[szerkesztés]

2016[szerkesztés]

  • Reith Anita - a zsűri kiemelt különdíja (az Év Junior Tájépítésze Díj nem került kiosztásra)
  • Nagy Dorina - XIV. kerület különdíja, MÖFÖSZ-különdíj

2015[szerkesztés]

2014[szerkesztés]

2013[szerkesztés]

2012[szerkesztés]

Források[szerkesztés]