Északi imádkozó sáska (harcművészet)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az északi imádkozó sáska (kínai: 螳螂拳, pinyin: tánlángquán, imádkozósáska-ököl) egy kínai harcművészeti ág, mely széles körben elterjedt a világban. Nevét alapításának történetéről, és a stílusok közös jellemzőjéről, az imádkozó sáska mozdulatainak utánzásáról kapta.

Jellemzői[szerkesztés]

Az imádkozó sáska

Az északi imádkozó sáska stílusok közös jellemzőik alapján könnyen felismerhetők. Legjellegzetesebb tulajdonságuk az ún. sáska horog (螳螂勾; pinyin: tángláng gōu) alkalmazása, mely az imádkozó sáska jellegzetes "kéztartásából" eredeztethető. A sáska horog alkalmazása, célja sokrétű: alkalmazható pontszerű (pl. akupresszúrás, vitálpontok) támadásra, de különböző blokkokra is ugyanúgy alkalmazható. Használatának céljára jellemző még az ellenfél rövid idejű megragadása, meghúzása mely az ellenfél egyensúlyvesztését idézheti elő a gyakorlott alkalmazónál.

A sáska horog is képviseli a stílusok következő jellemzőjét, a gyakori megragadásokat, melyeken keresztül az ellenfél egyensúlyból való kibillentése a cél, vagy folyamatos kontroll alatt tartása. A gyakori fogások magukkal vonzzák a dinamikus, robbanékony, folyamatos, gyors kéztechnikák (fogások, megragadások, csúsztatások, ütések) alkalmazását, melyek szintén ismertetőjegyei az imádkozó sáska stílusoknak.

A fogás- és mozdulatkombinációk sokrétűsége miatt az északi sáska stílusokra jellemző továbbá a nagy számú formagyakorlat, és az alkalmazások még nagyobb száma.

Az Imádkozó Sáska (Tang Lang) kulcsszavai a nyugalom, a türelem, a várakozás és az időzítés. Bár eredetét tekintve ez fizikai rendszer, mindazonáltal besorolható a magas rendszerek közé is. A Sáska jogosult a kiemelkedésre a rendkívüli hatásossága miatt. A tény ellenére, hogy ez egy kéz-orientált rendszer, sokoldalú és ellenállhatatlan. A Sáska szintén kombinálja a csí-t és az extrém tájékozottságot, hogy gyakorlatilag legyőzhetetlen legyen.

Kialakulása[szerkesztés]

Stílusok[szerkesztés]