Élelmezésügyi Minisztérium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Élelmezésügyi Minisztérium egy minisztérium volt a Magyar Népköztársaság időszakában.

Az 1952-ben alakított Élelmiszeripari Minisztérium kizárólag az élelmiszeripar szervezése, irányítása és és ellenőrzését látta el.

Az Élelmezésügyi Minisztériumot 1957. február 1-jétől a ténylegesen össze nem vont Könnyűipari és Élelmiszeripari Minisztériumból hozták létre. Ennek a minisztériumnak a hatásköre az élelmiszeripar szervezésén, irányításán és ellenőrzésén túlmenően kiterjedt a kisegítő jellegű iparágakra is, mint amilyenek az élelmiszeripari gépipar, a hordóipar és a parafafeldolgozó ipar. Felügyeletet gyakorolt továbbá a helyi tanácsok irányítása alá tartozó iparok felett is. Végezte ezen felül a lakosság szervezett ellátásának biztosítását szolgáló főbb mezőgazdasági termékek, termények és állatok állami felvásárlásának, raktározásának és értékesítésének, valamint az élelmiszeripar nyersanyagául szolgáló mezőgazdasági termények szerződéses termeltetésének, szervezett értékesítésének, valamint a szerződéses állathízlalásnak a szervezését, irányítását és ellenőrzését is.

A minisztérium a feladatát 9 elvi főosztály (osztály), 12 iparigazgatóság, 3 forgalmi igazgatóság és 2 országos vállalat útján látta el.

A minisztérium utóda az új gazdasági mechanizmusnak nevezett időszak kezdetén, 1967. február 14-én alakult Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Minisztérium lett.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Magyar nagylexikon VII. (Ed–Fe). Főszerk. Rostás Sándor, Szlávik Tamás. Budapest: Magyar Nagylexikon. 1998. 197. o. ISBN 963-85773-5-5   Új magyar lexikon 2. kötet, 166. old.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]