Portál:Gitár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gitárportál

Gitárportál

Üdvözöllek a magyar Wikipédia gitárportálján!

A gitár a húros hangszerek, ezen belül a pengetős hangszerek csoportjába tartozik, megszólaltatása pengetővel, illetve ujjal történik. Neve valószínűleg a görög kithara (κιθάρα) szóból ered, amely egy hasonló hangszert jelölt. Legközelebbi rokonhangszerei a lant, a bendzsó és a mandolin. Napjainkra számos változata alakult ki melyek mind más stílust képviselnek a gitárokon belül. A gitárok különböző típusaival találkozhatunk szinte minden zenei műfajban kezdve a pop, ill. rockzenétől, egészen a dzsesszig. Az egyes gitártípusok eltérőek felépítésükben, hangjukban de akár a húrok számában és hangszer használatában is.

Egyetlen büszkeségem az a merész és fáradhatatlan próbálkozás, hogy a gitár titokzatos szépségét megmutassam, és számára a világ szeretetét nyerjem meg

Andrés Segovia önéletrajza, 1967

Hogyan segíthetsz?


Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Gitár témájú médiaállományokat.
File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg Gitár gitár címszót a Wikiszótárban!

Vegyél részt a szócikkek és a Wikipédia tartalmi fejlesztésében! Ha a portállal kapcsolatban bármilyen kifogásod, véleményed, vagy ötleted van, írd le a portál vitalapján! Ha a szócikkek szerkesztésében kívánsz részt venni, látogasd meg az alábbi műhelyeket és iratkozz fel a neked tetsző feladatokra:

Legjobb minőségű, gitáros témájú szócikkek

Klasszikus gitárElektromos gitárFenderFender Stratocaster

Hangszerészet • Kapcsolódó cikkek: húrlábhúrfogólaphangszedőtremolópengetőgitáreffektekgitárfák

Listák: Elektromos gitárok listájaGitárosok listája betűrendbenGitárosok listája stílusok szerintMinden idők 100 legjobb gitárosának listája (Rolling Stone magazin)

Véletlen cikk – gitár

Barokk gitár
Barokk gitár

A barokk gitár a gitárnak a barokk zenében használt változata. Ez a pengetős hangszer a mai klasszikus gitárnál kisebb, hosszúkásabb testformájú, öt húrpárja, vagy négy dupla és egy szimpla húrja van. A 16. század végétől a 18. század végéig szinte változatlan formában volt használatban elsősorban műkedvelő hangszerként, de szerepet kaphatott a barokk zenekarok continuo-szólamában is.

A barokk gitár megőrizte elődje, a négy kórusos reneszánsz gitár főbb vonásait, a hosszúkás, középen karcsúsodó testformát, a kávás építési módot, a díszes rozettával díszített középső helyzetű hanglyukat, a lantoknál alkalmazott csomózásos rendszerű, tetőre ragasztott húrlábat. A bélhúrok behangolására már minden esetben a lapos hangolófejen lévő hátsó állású fakulcsok szolgálnak. A fogólap bundozott, az érintők vagy a nyakra hurkolt bélhúrok, vagy rögzített fa-, csont- vagy fémbundok. A 18. század elejéig még esetenként domború, szelvényekből összeállított háta volt, később a mai gitárokra jellemző lapos hát vált uralkodóvá.

Kisorsolt kép

Honoré Daumier Pierrot gitárral c. festménye

Véletlen cikk – gitáros

Slash
Slash
Saul Hudson leginkább Slash-ként ismert zenész, a Guns N’ Roses egykori gitárosa. Ismertetőjegyei: hosszú, fekete, afro haj, saját maga által jegyzett cilindere. Második feleségétől, Perla két gyermeke született: London és Cash. Slash egy impozáns gitár-gyűjteményt tart fent, melynek gerincét a Gibsonok alkotják, különösképpen a saját védjegyével ellátott Les Paul modellek. Több mint 100 gitárral lépett színpadra, nem csak Gibsonokkal, hanem Fenderekkel és néhány alkalommal BC Rich gitárokkal. Slash volt az első olyan zenész, akinek saját nevével fémjelzett Marshall erősítő készült. Hudson és Adler megismerkedett a Guns N’ Roses ritmus gitárosával Izzy Stradlin-nel, aki Axl Rose énekére gitározott egy kazettára. Ezután Hudson gyorsan megsimerkedett Axl-lel. Később, miután a korábbi gitáros (Tracii Guns) és a dobos (Rob Gardner), Axl új bandájában a Hollywood Rose-ban nem tudtak zenélni, Slash és Adler önként jelentkeztek állandó tagnak. A zenekar később a Guns N’ Roses nevet vette fel. A Use Your Illusion Turné után Slash amerikai állampolgár lett. Mialatt Slash a Guns N’ Roses-ban szólógitározott, számos előadó, számos projektbe hívta. Például Lenny Kravitz, BLACKstreet, Michael Jackson és a Queen.


Kisorsolt kép

Fájl:AaronNorth Oakland,CA 11-19-05.jpg
Aaron North a Nine Inch Nails gitárosa

Kategóriafa, hangminták

Hangminta – Gitárhangok
Nem tudod lejátszani a fájlt?

Gitárjáték

Külső hivatkozások

Wikipédia portáljai témák szerint