Fly (folyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fly
Közigazgatás
Országok
PNGPápua Új-Guinea
INDIndonézia
Földrajzi adatok
Hossz1060 km
Vízhozam7000[1] m³/s
Vízgyűjtő terület76 000[1] km²
ForrásStar-hegység
d. sz. 5° 18′ 10″, k. h. 141° 31′ 09″
TorkolatPápua-öböl (Korall-tenger)
d. sz. 8° 30′ 00″, k. h. 143° 40′ 59″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Fly témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Pozíció Új-Guinea térképén

A Fly 1060 km-es hosszával a harmadik leghosszabb folyó Új-Guinea szigetén, a Sepik és a Mamberamo után. A Fly a legnagyobb vízhozamú olyan folyó a világon, amely egy szigeten található (bár a különböző forrású adatok közül nehéz eldönteni, hogy ezt az első helyet a Fly vagy a borneói Kapuas "érdemli" meg), valamint a világ 20. legnagyobb elsődleges folyója a vízhozamot tekintve. Pápua Új-Guinea és Indonézia Pápua tartományának délnyugati részén található.

Leírás[szerkesztés]

A Digul- vagy Star-hegységben ered és átszeli a délnyugati alföldeket, mielőtt egy nagy deltával a Pápua-öbölbe ömlene. A Fly többnyire Pápua Új-Guinea nyugati tartományán halad keresztül, és egy kis szakaszon nemzetközi határt alkot Indonéziával. A folyó esése, olyan kicsi, hogy a torkolattól 900 km-re található Kiunga településnél csak 21 méter magasságban folyik a tenger szintjéhez képest. A megállapodás részeként Indonéziának joga van használni a Fly-t a torkolatáig hajózásra. A torkolatához közel a Fly áramlása találkozik egy árapály jelenséggel, ahol a beérkező dagály a vizet felfelé tolja, amíg az ár vissza nem vonul. Ennek az árapály jelenségnek a hatótávolsága még mindig nem dokumentált (egyes publikációk szerint mintegy 300 km-re fel a folyón érezteti hatását).[2]

Vízrajza[szerkesztés]

A Fly-Strickland folyórendszer teljes hossza 1280 km (ez a világ leghosszabb folyórendszere egy szigeten). A Strickland a Fly leghosszabb és legnagyobb mellékfolyója (vízhozama az összefolyásnál nagyobb mint a főfolyóé), így ez tekinthető a Fly folyó legtávolabbi forráságának. A folyam 76 ezer négyzetkilométernyi vízgyűjtőjére átlagosan évi 5700 mm csapadék hull[1] (szárazabb években 3476 mm)[3] és ennek több mint a fele kerül lefolyásra. Vízjárása egyenletes, de így is széles határok között alakul a vízhozama: a deltánál a "szárazabb" években 5670, a csapadékosabb években 7500 m3/s.[4][5] Azonban a Fly nem csak sok vizet, hanem a Sepikhez hasonlóan rengeteg hordalékot is szállít (Sepik: 115 millió tonna/év, Fly: 115-125 millió tonna/év)[1] a tengerbe.

Delta[szerkesztés]

A Fly folyó deltája több mint 100 km széles a bejáratánál, de csak 11 km széles a Kiwai-sziget feletti csúcsánál. Területe 7100 km2. A delta 3 fő ágra bomlik (a déli, északi és távoli északi), amelyek egy közös pontból (a „csúcsból”) ágaznak ki. A csatornák 5-15 méter mélyek, hosszúkás, homokos-iszap szigeteket választanak el egymástól, amelyeket buja mangrove növényzet stabilizál. A szigetek erodálódnak és gyorsan újjáépülnek a területen, ahol akár 150 méter/év oldalirányú vándorlási sebességük is lehet, míg a tenger felőli szigeteken lassabb. A delta csúcsától felfelé a folyó fokozatosan szűkül 1,6 km-re vagy annál kisebbre. A Fly delta felülnézetben jellegzetes tölcsér alakot mutat, ami bizonyítja az árapály áramlás alapvető szerepét a delta geomorfológiájának kialakításában. Az átlagos tavaszi árapály-tartományok a deltán belül felerősödnek, körülbelül 3,5 méterről az elosztó csatornák tenger felőli bejáratánál, és elérik a körülbelül 5 méteres magasságot a delta csúcsánál. A delta átlagosan körülbelül évente 6 métert halad a tenger belseje felé. A Fly deltát az árapály által uralt delta globális "típus-esetének" tekintik. A folyó deltáját alacsony és mocsaras szigetek szegélyezik, amelyeket mangrove- és nipapálma borít, és ezeken a szigeteken falvak és megművelt területek találhatók. A torkolat két oldalán elterülő föld azonos jellegű. A torkolat szigetei laposak, és vastag, termékeny hordaléktalaj borítja őket. A legnagyobb szigetek a Kiwai-sziget, a Purutu-sziget, a Wabuda-sziget, az Aibinio-sziget, a Mibu-sziget és a Domori-sziget. A Kiwai-, Wabuda- és Domori-szigetek lakottak.

A Fly deltájának lakói mezőgazdasággal és vadászattal foglalkoznak. Kókuszpálmát, kenyérgyümölcsöt, útifűféléket, szágópálmát és cukornádat termesztenek.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Sustainable Development for Traditional Inhabitants of the Torres Strait Region, 1990
  2. Balázs, Dénes: Ausztrália, Óceánia, Antarktisz, 1978
  3. Transboundary Waters: A Global Compendium-Water system Information Sheets: Pacific Island Countries, Australia and Antarctica (TWAP), Jan 2016. [2022. május 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. április 25.)
  4. Ernst, Löffler: Geomorphology of Papua New Guinea, 1977
  5. IUCN: The Fly River Catchment-A Regional Environmental Assessment, 22-Nov-2020. [2021. november 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. április 25.)