Sepik (folyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Sepik szócikkből átirányítva)
Sepik
Közigazgatás
Országok
PNGPápua Új-Guinea
INDIndonézia
Földrajzi adatok
Hossz1126 km
Forrásszint2170 m
Vízhozam5000[1] m³/s
Vízgyűjtő terület77 700 [2] km²
ForrásVictor Emanuel-hegység
TorkolatBismarck-tenger
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Sepik témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A 20. század első felében készült faragott oszlop, latmul etnikum, a Sepik folyó mentén
Pozíció Új-Guinea térképén

A Sepik folyó Új-Guinea szigetének leghosszabb folyója és a Fly után a második legnagyobb Óceániában a vízhozamot tekintve. A folyó nagy része a Pápua Új-Guinea Sandaun (korábban Nyugat-Sepik) és Kelet-Sepik tartományokon folyik át, egy kisebb szakaszon pedig az indonéz Pápua tartományon halad keresztül.

Földrajza[szerkesztés]

A Sepik viszonylag nagy vízgyűjtő területtel rendelkezik, amely mocsaras területeket, trópusi esőerdőket és hegyeket tartalmaz. Az ázsiai–csendes-óceáni térség legnagyobb érintetlen édesvízi élőhelye lenne, de valójában a 20. század közepe óta számos hal- és növényfajt telepítettek bele.

A medence nagy része azonban háborítatlan környezet, a vízgyűjtőn nem találhatóak jelentősebb városok, bányászati és erdészeti tevékenységek. A folyó néhol 70 kilométer széles árteret hozott létre kiterjedt holtágú mocsarakkal. Az ártéren körülbelül 1500 holtág és egyéb tó található, amelyek közül a legnagyobbak a Chambri-tavak.

Vízrajza[szerkesztés]

A folyó Pápua Új-Guinea középső hegyvidékén, a Victor Emanuel-hegységben ered mintegy 2170 méteres magasságban. A Telefomin településtől északnyugat felé halad, és Yapsei közelében hagyja el végleg hegyvidéket. A síkságon kanyargó iszapos lomha folyam 250–500 m széles és helyenként 35 m mély. Elmondható, hogy a Sepik a nem túl széles, de a nagyon mély folyók közé tartozik. Számos mellékfolyó érkezik a Bewani- és a Torricelli-hegységből északon, valamint délről a Központi-hegységből, beleértve a Yuat folyót, amely a Sepik legnagyobb mellékága. Sok más nagy folyóval ellentétben a Sepiknek nincs deltája, hanem egy keskeny tölcsértorkolaton keresztül a tengerbe folyik, körülbelül 100 kilométerre keletre Wewak városától. Kisebb hajókkal szinte a teljes hosszán, nagyobb hajókkal mintegy 500 km-en járható.[3] A Sepik vízgyűjtője 3390 mm csapadékot kap (ebből mintegy 2116 mm kerül lefolyásra)[4], így ez a folyó Új-Guinea szigetének második legbővebb vizű folyama (és a harmadik legnagyobb vízhozamú szigeti folyó a már említett Fly és a borneói Kapuas után).


Jegyzetek[szerkesztés]