Wikipédia:Videójáték-műhely/Szerkesztési útmutató

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ha japán nevek szerepelnek a szócikkben, akkor a {{magyaros|japán}}(?) sablont a szócikk legelejére illeszd be.

A szócikk elejére helyezd el a {{Videójáték infobox}}(?) sablont, aminek a sorait értelemszerűen töltsd ki az adatokkal. A sorokat, amiket nem ismersz, ne töröld ki a sablonból.

Bevezető[szerkesztés]

(Ezt a szakaszcímet nem szabad kiírni, csak a bevezető fontossága miatt van megemlítve)

A bevezető eleje így nézzen ki:

A Játék címe[tipp 1] [[1999 videojátékai|1999]]-es [[belső nézetű]] [[akció-kalandjáték]], amit a [[Neversoft]] fejlesztett és az [[Activision]] jelentett meg. A játék [[Nintendo 64]]-re, [[Windows]]ra és [[MS-DOS]]-ra jelent meg.[tipp 2]

Cselekmény[szerkesztés]

(Ezt a szakaszt csak akkor írd bele a szócikkbe, ha van számottevő története a játéknak. Például autós vagy sportjátékoknak általában nem kell ez a szakasz.)

A játék alaptörténete. Szorítkozz a lényeges pontokra, és ha több lehetséges befejezés létezik, akkor említsd meg azokat is.

Játékmenet[szerkesztés]

A játékmenet leírása, hogy milyen nézetű a játék (pl.: izometrikus, belső nézetű), mik a célok a játék teljesítéséhez, a pályák rövid leírása.

Fejlesztés[szerkesztés]

A játék elkészítésének körülményei, beleértve a programozást, zeneszerzést és tervezést.

Fogadtatás[szerkesztés]

Itt jön a játék fogadtatása kritikák és bevételi információk leírásán keresztül.

Elhelyezheted a {{Videójáték-fogadtatás}}(?) sablont, amiben az oldalak és újságok értékeléseit adhatod meg százalékban, csillagozásban vagy pontban.

Díjak és elismerések[szerkesztés]

A díjak, amiket a játék vagy az egyik fejlesztő elnyert illetve jelölve lett rá. A díjakat felsorolásban írd le: évszám, díj neve, ki kapta, jelölés/elnyerte.

Külön a videójátékoknak adott díj a British Academy Video Games Awards, a The Game Awards, a Game Critics Awards, a Game Developers Choice Awards, a Golden Joystick Awards, az Independent Games Festival és az Academy of Interactive Arts & Sciences díjai.

Hatása és utóélete[szerkesztés]

A videójáték megjelenése utáni hatása egy adott videójáték-műfajra, a sorozat többi tagjára vagy a fejlesztő/kiadó cégre. A szakaszban írj pár sort a játék folytatásáról, akkor is ha végül visszavonták a játékot.

Megjegyzések[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Ide a játék és a fejlesztő weboldalát írhatod be. Ha van a játéknak Fandom-oldala, fóruma, magyar vagy nemzetközi közösségi oldala, akkor azt is írd be.

Tippek a szerkesztéshez[szerkesztés]

  1. Ha japán fejlesztésű játékról írsz, akkor érdemes a japán címét is megadni a {{nihongo}}(?) sablonnal. Érdemes a Megjegyzések szakaszba beírni.
  2. A játék platformjainak megnevezésénél kerüld a „PC” vagy „számítógép” elnevezést, helyette az operációs rendszert írd le.