Wikipédia-vita:Önkéntes ügyfélszolgálat

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Grin 1 évvel ezelőtt a(z) OTRS Release Generator témában

Tisztelt Wikipédia Szerkesztőség!

Köszönöm, hogy az Eötvös Loránd szócikkre vonatkozó korábbi javaslatomat elfogadták és a változtatást végre is hajtották.

A lapot tovább böngészve az alábbi két újabb javaslatot teszem:

1. A "A súlyos és tehetetlen tömeg ekvivalenciája" című szakasz hátulról harmadik, "Eötvös felhívta a figyelmet..." kezdetű mondatát javaslom elhagyni.

Indoklás: Az Eötvös-effektus című szakasz korrektül tárgyalja a kelet-nyugat irányban mozgó testeken mért gravitációs térerő látszólagos változását ill. korrekcióját. Ez a hatás nincs kapcsolatban a (vertikális mozgásoknál fellépő) Coriolis erővel, így ennek említése itt téves, megzavarhatja az olvasót.

2. A szakasz utolsó mondata is problematikus. Eötvös nem a KÉSŐBB PUBLIKÁLT általános relativitáselmélet alappillérét igazolta.

A súlyos és tehetetlen tömeg ekvivalenciájának kisérleti igazolása Eötvös saját, önálló eredménye, amit a Benecke-díj odaítélése bizonyított 1909-ben. Erre az eredményre Einstein négy évvel később, 1913-ban hivatkozott az általános relativitás-elméletére vonatkozó (Marcel Grossmannal írt) publikációjában.

A szakasz utolsó mondatát tehát javaslom helyettesíteni az előző két mondattal.

Tisztelettel: dr. Késmárky István (a Magyar Geofizikusok Egyesületének elnöke)

Meta RfCs on two new global groups[szerkesztés]

Hello all,

There are currently requests for comment open on meta to create two new global groups. The first is a group for members of the OTRS permissions queue, which would grant them autopatrolled rights on all wikis except those who opt-out. That proposal can be found at m:Requests for comment/Creation of a global OTRS-permissions user group. The second is a group for Wikimedia Commons admins and OTRS agents to view deleted file pages through the 'viewdeletedfile' right on all wikis except those who opt-out. The second proposal can be found at m:Requests for comment/Global file deletion review.

We would like to hear what you think on both proposals. Both are in English; if you wanted to translate them into your native language that would also be appreciated.

It is possible for individual projects to opt-out, so that users in those groups do not have any additional rights on those projects. To do this please start a local discussion, and if there is consensus you can request to opt-out of either or both at m:Stewards' noticeboard.

Thanks and regards, Ajraddatz (talk) 2014. október 26., 19:05 (CET)Válasz

OTRS Release Generator[szerkesztés]

Nem tudom, hogy ezt mindenki ismeri-e, de jópofa! Commons:Wikimedia OTRS release generator - generál egy engedélymegadó szabványlevelet, igaz, egyelőre csak angolul. grin 2021. március 11., 11:28 (CET)Válasz

inkabb itt. grin 2022. július 2., 21:00 (CEST)Válasz

Jogutód nélkül megszűnt jogtulajdonos[szerkesztés]

Periodikusan felmerül, hogy mi legyen azokkal a dolgokkal, melyek vagyoni jogait egy jogutód nélkül megszűnt cég birtokolta. Az eddigi legteljesebb hivatkozás, amit találtam az SzJSzT 2005-03-01 szakvéleménye ami szerint:

„Akkor, ha a szerzői vagyoni jogokat megszerző fél szűnik meg jogutód nélkül, a kérdésre nem lehet alkalmazható jogszabály alapján választ adni, mert joghézag áll fenn. …

…a vagyoni jogot megszerző személy jogutód nélküli megszűnése esetén a védelmi időből még hátralévő időtartamra uratlan szerzői vagyoni jogköteg jön létre. Ez is mutatja, hogy a kérdés törvényi rendezése szükséges.”

Ez alapján a vagyoni jogok nem szállnak vissza senkire (sem a szerzőkre, sem másra), így azok felett a védelmi idő lejáratáig senki sem rendelkezik. Mivel a szerzői jogsértés magánindítványos, így csak a sértett szólalhat fel, és mivel itt jogtulajdonos híján ilyen nincs logikailag kizárt, hogy bárki fel tudjon jogszerűen lépni. Ez alapján [javaslom, hogy] az ilyen képeket fogadjuk el, és a közkincs licenc valamely speciális formája mellett jelölhető (jelenleg ilyen sablon nincs - „közkincs-megszűnt”; lásd commons:Template:PD-escheat). grin 2022. július 2., 20:53 (CEST)Válasz