Ugrás a tartalomhoz

Vita:Westinghouse-fék

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Zerind 7 évvel ezelőtt

A címben szereplő szócikkel kapcsolatban szeretnék néhány kiegészítést és javaslatot tenni.

Az 1. Fejezetben szereplő ábra szövegét magyarosítani kellene, hiszen a szócikk nyelve magyar, vagyis

1. Légsűrítő, 2. Főlégtartály, 3. Vezetői fékezőszelep, 4. Fővezeték, 5. Kiiktató váltó, 6. Kormányszelep, 7. Segédlégtartály, 8. Fékhenger.

A szövegben az 1861-ben a helyes, fölösleges a "w". A vonatnak vége van és nem "hátulja". Az 1972-ben -fölösleges a "w", és a helyes dátum 1872. Hogyan tudta bemutatni az 1972-ben a fékrendszert, ha már 1914-ben elhunyt.

A 2. Fejezetben , a fékezőszelep megnevezése "vezetői fékezőszelep" és a zárójelben szereplő szám (3), a leválasztócsap megnevezése helyesen "kiiktató váltó" (5), és az "azzal" szó helyett helyesebb a "vagyis".

Új bekezdésnek javaslom a következő mondatot. (A fékhatás a fővezeték ...).

A segédlégtartály .... mondatban a "fővezetéken" szót "kormányszelep"-re kell cserélni, hiszen ezen keresztül töltődik a légtartály. A mondat végén az "utolsó" szó fölösleges, hiszen menet közben is történhet a fék oldása.

Az utolsó előtti bekezdés második mondatában a "leürül" szó helyett a "kiürül" a helyesebb, a következő mondatban a "feltöltve" szó helyett a "feltölti" a helyes.

Az utolsó bekezdésben a gondolatjeles beszúrás végét be kellene zárni egy gondolatjellel ( kiürül - ).

A második ábrával kapcsolatban több fordítási hibát találtam, amire a következő javaslatot teszem.

A kép címe: "Egy teherkocsi fékrendszere rudazatállítóval, G-P váltóval és kézi raksúlyváltóval"

A képen szereplő tételek megnevezései:

1. Tömlőkapcsolat, 2. Elzáróváltó, 3. Vészfékhúzó, 4. Vészfékcsap, ... , 10. Rudazatállító, 11. Vezérlőrúd, 12. Vízszintes emeltyű, 13. "Rakott" rúd, 14. "Üres" rúd raksúlyváltóval, ... , 17. Rögzített fékemeltyű, 18. Raksúlyváltó működtető rudazat, ... , 20. Függőleges fékemeltyű, 21. Fix pont, ... , 25. Készletlégtartály, 26. Oldószelep markolat, 27. Kormányszelep, 28. Vezérlőlégtartály, 29. Fék kiiktatóváltó, 30. Működtető kar a fék kiiktatáshoz, ... , 32. Raksúlyváltó átállító kar.

A fékhenger 16 dugattyú által kifejtett erő a vízszintes emeltyűre 12 hat, ami a rudazatállítón 10 - raksúlyváltó rúdon 13 - húzórudakon át 19 a vízszintes fékemeltyűn 20 és a fékháromszögön 24 át a féksarura 23 és ezzel a kerekek futófelületeire adódik át.

A kézifék karjával 5 az erő a fékorsón 6, az anyán 7 féktengelyen 8 és a kézifék húzórúdján át a vízszintes fékemeltyűre adódik át. Innen az erő, a fent leírtak alapján a kerekek futófelületére hat.

Javaslom a szócikk kiegészítését a leírt észrevételeim alapján.– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Medgyes (vitalap | szerkesztései)

Köszönjük, de a szócikk oldalán fönt a „Szerkesztés” feliratra kattintva te magad is megcsinálhatod a változtatásokat :) A képet azt kicsit bonyolultabb, le kell tölteni, átrajzolni, visszatölteni... Zerind üzenőlap 2016. augusztus 22., 10:43 (CEST)Válasz