Vita:Veszprémi ünnepi játékok

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Perfectmiss 14 évvel ezelőtt a(z) Mi hányzik még? témában

Revideáltam magamat, ez már reklám lenne:

2009. július 22-26.[szerkesztés]

Leonard Bernstein: West Side Story című darabja 2009 július 22-én a magyarországi bemutató 40. évfordulója alkalmából kerül színre. Az előadás különlegessége - melyet egyetlen alkalommal láthatott a 2008-as Budapesti Tavaszi Fesztivál közönsége - hogy a főszerepben két eltérő zenei stílus sztárjait láthatjuk, a világsztár szoprán énekesnőt, Miklósa Erikát és az egyik legismertebb musical énekest, Dolhai Attilát.

A The Gipsy Kings a rumba flamenca tradíció első számú képviselői klasszikus repertoárjuk dalait játsszák a Veszprémi Ünnepi Játékokon, 2009. július 23-án.

A következő napokon Jan Garbarek (2009. július 24.), Candy Dulfer, Maceo Parker (2009. július 25.), Salif Keita (2009. július 26.) szerepelnek.

Kivágva, önálló lapra kellene kerüljön szerintem. – Teroses vita 2009. július 6., 17:07 (CEST)Válasz

The Gipsy Kings

Nevük ma már egyet jelent a flamenco fogalmával. A rumba flamenca tradíció első számú képviselői klasszikus repertoárjuk dalait játsszák a Veszprémi Ünnepi Játékokon, 2009 július 23.-án. Az 1970- es években dél-Franciaországban alakult zenekar két zenészcsalád sarjaiból állt össze. A Reyes és a Baliardo-család elődei közül többen is népszerű muzsikusok voltak. José Reyes, aki mögött időnként fiai is vokáloztak, a Baliardo-család gitáros apjával Manitas de Plata-val alakított duója már az 1950-es években is jelentős koncertsikereket aratott. Fellépéseik során rengeteget tettek azért, hogy a flamenco nemzetközileg is ismertté váljon. John Steinbeck, Charlie Chaplin, Pablo Picasso, Miles Davis és Salvador Dali mind a duo csodálói közé tartoztak.

Apjuk elvesztése után a Reyes-fiúk egy cigány-zarándokúton kerültek közelebb a Baliardo-családhoz, ahol egymásnak átadva a gitárt közösen énekeltek, boroztak és közben szépen lassan összeállt a zenekar. Mikor egy amerikai csodálójuk elmondta, hogy nevük a Los Reyes angolra fordítva Kings-t (azaz királyok-at) jelent, azonnal nevet változtattak, és így lett belőlük Gipsy Kings. Kezdetben a Reyes és a Baliardo-fiúk Cannes utcáin zenéltek, esküvőkön cigány ünnepeken és fogadásokon léptek fel. Mivel állandóan úton voltak zenéjüket saját életük ihlette. Ifjúként a flamencot a nyugati poppal és latin ritmusokkal fűszerezték.

Az életvidám gitárjáték és a szenvedélyes vokál pályafutásuk alatt a csapat védjegyévé vált. Az 1987-ben kiadott Bamboleo és Djobi Djoba c. számaik megjelenésük óta folyamatosan uralják a slágerlistákat. Világszerte több, mint 14 millió albumukat adták el. Platina-válogatáslemezük, a The Best of the Gipsy Kings több, mint 1 évig szerepelt a slágerlistákon.

Zenéjüket számtalan filmhez kölcsönözték, köztük pl. a Nagy Lebowski vagy a Félelem nélkül c. alkotások.

Mi hányzik még?[szerkesztés]

Szerintem a cikkből (a forrásokon kívül) minimum az alábbi adatok hiányoznak:

  • Miért is rendezik meg ezt az eseménysorozatot, kik voltak az ötletadók, kik a szervezők? Mikor kezdődik egy-egy adott év rendezvényének megszervezése? (egyszóval háttérinfók)
  • Milyen hatással van Veszprém idegenforgalmára (látogatószám, esetleg vendégéjszakák, magyar-külföldi látogatók aránya, ilyesmik.)

Változtatnék az alábbiakon:

A szakaszcímekből mindenképpen kerüljön ki a hónap-nap, csak az évszám maradjon. Az, hogy mely hónap mely napjain tartották az adott évi programokat, a szakasz első mondata legyen.

A nemsemleges jelzők, pl. színvonalas rendezvény (ki mondja, hogy az?), legígéretesebb formáció (megintcsak ki mondja, hogy az?), stb., kerülendők. A világ legjobb Hammond orgonásaként jegyzett szövegrészhez tettem egy forrás? sablont, mert gyanítom, hogy itt lenne valamiféle forrás (pl. valami szaklap listája, vagy ilyesmi).

Perfectmiss vita 2009. július 9., 16:55 (CEST)Válasz