Vita:Szakaurak

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Jebusaeus 8 évvel ezelőtt a(z) Szakaurak témában

Szakaurak[szerkesztés]

Ókori források (asszírok az i. e. 7. században) a szkíta népek közül elsőként a királyi szkítákat említik. A szaka nevet első ízben (i. e. 519.) a bisotuni sziklafelirat rögzíti. A szakaurak neve (sakaraukai, saraucae, szajvang stb.) viszont először csak i. e. 2. századi eseményekkel kapcsolatban bukkan fel. Ez időben az Ili folyó völgyében és az Iszik-köl vidékén laktak. (Kínai források szerint Tunhuang környékén, később azonban onnan elköltöztek nyugat felé.)

Korábbi sorsukról, szállásterületükről, írott források hiányában, nem tudunk nyilatkozni. Az Altaj vidékéről ismert szkíta régészeti hagyatékot nem rendelhetjük teljes bizonyossággal a szakaurakhoz. Talán ők éltek ott az i. e. 8. században, talán nem. Az i. e. 7. században történt eseményekkel kapcsolatban is csak találgatni tudunk. Meglehet, a Iaxartes (Szir-darja) felső folyásánál is laktak szakaurak.

Vajon ők használták-e először a fazekaskorongot: megválaszolhatatlan kérdés. Egyesek szerint a Közel-Keleten bukkant fel ez a találmány az i. e. 4. évezredben, mások szerint szkíta népeké az elsőség.

Szogdia és Fergána szaka népek birtokában volt-e az i. e. 4. század előtt, fájdalom, e kérdésre sincs megnyugtató felelet. A Csu folyó lapálya az i. e. 2. században Kangcsü (Kangkuo) királyságához tartozott, aligha a szakaurak birtokolták.

Strabon Görög Baktria összeomlásával kapcsolatban négy népet említ: asioi, pasianoi, takharoi [sic!], sakaraukai. Az i. e. 166. esztendőben a hunok legyőzték a jüecsi népet, és elűzték őket a Csilien-hegység vidékéről. A menekülők nagyobb része egy évvel később az Ili folyó völgyében telepedett le, elűzvén onnan a szakaurakat. Néhány év múltán (i. e. 162. körül) régebbi ellenségeik, a vuszunok legyőzték a jüecsiket. Utóbbiak valószínűleg a Fergánai-medencén keresztül vonultak délnyugat felé, de az i. e. 130. évig nincsen hír róluk. Következésképpen találgathatjuk, elűzték-e a szakaurakat a Fergánai-medencéből, illetve itt volt-e utóbbiak központja.

A tokhár a jüecsiknek csak ragadványneve. Előbbiek Kelet-Baktria őslakói voltak; i. e. 130-tól a jüecsik alattvalói.

Görög Baktria végnapjaival kapcsolatban számos kérdés válaszra vár. Például: milyen szerepe volt az asioi, illetve pasianoi névvel illetett népnek az eseményekkel kapcsolatban? (Többen még a felsoroltak – asioi, pasianoi, takharoi, sakaraukai – kilétét is vitatják.) A szakák (asioi, pasianoi, sakaraukai), megkockáztathatjuk, talán szövetségre léptek egymással, és osztoztak Görög Baktria királyság területén, szűkös ismereteink azonban messzemenő következtetésekre nem adnak módot. Jebusaeus vita 2015. május 26., 17:44 (CEST)Válasz