Vita:Szócikk

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Mapmap 18 évvel ezelőtt a(z) Esszé vagy szócikk? témában

nagy tévedés azt írni, hogy "A lexikon szócikk elején található a szó vagy kifejezés, melyet az utána található cikk kifejt.Ez a kifejtés a szóról, annak jelentéséről szól. " Tartalmazhatja példul az alábbiakat:..."


A lexikon szócikke nem a szóról és nem annak jelentéséről szól, hanem a szóval jelölt dologról, személyről, stb.

A suszter maradjon meg a kaptafánál... grin-fan

Te aztán jól megaszontad, ahelyett, hogy csillogtatnád tudásod, és megírtad volna a változtatást. Gratulálok, jól átérezted a wikwiki lényegét.
Szarkazmustól eltekintve: legközelebb ne másokat cseszegess, hanem ha szerinted valami nem a lehető legjobb, de te tudod, hogyan lenne a legjobb, akkor rajta, szerkessz bele. Tudod, még így névtelenül is meg tudod tenni, és így nem kell attól félned, hogy megharaplak. --grin 2004. július 29., 23:25 (CEST)Válasz

--- ezt azért kaptad, mert kikapáltál egy jó oldalnyi ártalmatlan szöveget néhány hónapja, holott userpage-n volt, senkit nem bántott, eredeti és nem másolt volt, de te nem emelted át szócikké, hanem értetlenkedtél és hitetlenkedtél, mint egy írástudatlan apostol a tóratekercs előtt. :-) mekk-mekk

Te meg azért kaptad, amit írtam, de látom, azt nem olvastad el. Nem akarom elrontani abbéli örömödet, hogy milyen frankón megmondtad nekem, de sajnos hosszú sor végére kell állnod, mert előtted már több százan gondolták, hogy az segít nekik ha megaszondják ahelyett, hogy elkezdenének figyelni arra, hogy hol vannak, mit csinálnak, és mi az, amit csinálniuk kellene. A legtöbb embernek nem lehetetlen figyelni egy közösséget, és megismerni annak írott-íratlan szabályait, és aszerint viselkedni. Néhánynak nem jön össze, ilyenkor jön a megaszondás annak, aki kéznél van.
A legviccesebb az, hogy miközben te azt hiszed, hogy jólmegaszondtad addig nekem fogalmam sincs, hogy épp miről beszélsz. Ha pontosan megírod a lap címét, ami ekkora sebet ejtett a lelkeden, akkor meg tudom nézni, és akár véleményt is tudok róla alkotni azon túl, hogy a lelked piszkát rám akarod önteni. Enélkül... maximum sajnálattal figyellek, és takarítok utánad. --grin 2004. július 31., 00:38 (CEST)Válasz

ezt tette bele valaki... nem értem, miért. raadasul: latszolag engedely nelkul masolt


Bikavér

Minõségi száraz vörösbor. A vulkanikus eredetû talajra települt Egri borvidék legendás száraz vörösbora. Egyedi karakterét a Kékfrankos testessége, a Cabernet Sauvignon fûszeressége és eleganciája, a Kékoportó és a Merlot lágysága biztosítja. A különböző pincészetekben a borászok ehhez adják a saját ízlésük szerinti medoc-noirt, vagy cabernet-t. A hosszú, fahordós ászkolás mellett sok más tényező is meghatározója a végső minőségnek A híres egri tufába vájt pincékben, tölgyfahordós érlelés során alakul ki a bor alkotórészeinek harmóniája.


-.-.-.-.-.-.-


A megtévesztő elnevezés eredetét több legenda is elmeséli. A legismertebb közülük az egri vár 1552-es ostromához kötődik, melyet Gárdonyi Géza örökített meg klasszikus regényében. A história szerint a juhakolnak tartott, gyenge erődítmény több mint egy hónapos ostroma után a török csapatok végső támadásra szánták el magukat. A vár kapitánya, Dobó István a harcolóknak vörösbort hozatott fel a pincékből. Az amúgy is babonás "igazhitűek" nem ismerték a tüzes magyar ital jótékony hatását, csak annyit észleltek, hogy a bortól a vitézek új és új erőre kaptak. A szakállakon, a ruházaton és a vérteken lecsurgó vörös folyadékról azt hitték, a gyaurok bizonyára a bikák vérét isszák, ettől van erejük a százszoros túlerővel szemben is. Hiába próbálták a basák újra harcba küldeni csapataikat, azok megtagadták a parancsot, s szégyenszemre elkullogtak a várfalak alól.


-.-.-.-.-.-


A bikavér fűszeres illatát, zamatát, testes, bársonyosan fanyarkás, harmonikus ízét nemcsak hazánkban ismerik és kedvelik, országhatárainkon kívül is sok dicsőséget szerzett már a magyar borkultúrának.


Ajánlás vad- és marhahúsból készült, fûszeres ételekhez, 16-18°C-on.

Hivatkozás a Wikipédiára szócikkekben[szerkesztés]

Kivettem:

A szócikkek szövegében nem tanácsos ilyen közvetlenül hivatkozni a Wikipédiára. 1. rossz stílus 2. csökkenti a szövegek újrafelhaszálhatóságát. Lásd: en:Wikipedia:Avoid self references

nyenyec  2005. január 18., 08:13 (CET)Válasz




Szócikk a Wikipediában[szerkesztés]

A jelen definíció szempontjából a Wikipédia online kézikönyv a „régi” metaforát használva, de facto azonban olyan szöveges adatbázis és keresőprogram, amelyet önkéntes szerkesztők töltenek fel és tartanak karban, és amelynek használatáért az idézőnek nem kell fizetni.

A magyar Wikipédiában ábécé sorrendben és/vagy kategóriák, illetve címszavak hiperlinkjei szerint kereshető címszavakhoz tartozó, változó hosszúságú és többnyire több szerkesztő által összeállított cikkek találhatók, amelyek tipikusan magyar nyelven vannak megírva, vagy magyarra vannak fordítva. A cikkek nem korlátozott terjedelműek, tagolt és formázott szöveget alkotnak, és egy vitalap nevű annotációs oldal tartozik hozzájuk, amelynek szövege vegyes használatú.

A címszó általában a szövegben leírt dolog, személy, fogalom, téma címe vagy neve, formáját tekintve egytagú (egyszavas) kifejezés: pl. horizont. Ehhez kapcsolódik a szócikk, vagy szöveg, amely az adott címtől vagy témától függően lehetőleg egy vagy több mondatos definícióban vagy értelmezésben adja meg a címszó jelentését vagy tartalmát, illetve egyéb konnotációit.

Maga a szövegtest is lehetőleg további neveket (személy, hely, stb.), számokat (évszám, kelt., létszám, gyakoriság, méret, stb.) sorol fel minél szűkebb tagolásban.

  • A tagolás egyfelől a szócikkben tárgyalt téma határait jelöli ki (eredet, származás, születés, vég, végződés, halál, stb.)
  • másfelől a szócikk téma tárgyalásának jelentőségét, indoklását, okát adja.
  • Továbbá felsorolja a szócikkben szereplő ismeretek forrását, szerzőit vagy hivatkozásait.
  • A kategória néven emlegetett cím és hiperlink a szócikk fölé rendelhető kategória és más wikipédiában való tárgyalásának hivatkozásait adja meg.

A szócikkek aránya és keletkezése

A szócikkek megírásában a sysopok arra bíztatják a szerzőket, hogy lexikonba való témákat válasszanak. A lexikon értelmezése ebből a szempontból nem szavakról, hanem a szavakkal jelölt dolgokról, eseményekről, helyekről, személyekről és időpontokról szóló szövegek gyűjteménye. Ez az értelmezés rokon a régi kalendáriumok tartalmával, valamint a fenti elemek szerint rendezett különböző listák műfajával, pl. eseménynaptár, névapok, történelmi eseménytáblázat, stb.

A szócikkek számának növelése a látszat szerint versenyben folyik más nyelvű wikipediák szerkesztőivel. Ezért a szócikkek ezres nagyságrendben készülnek a fenti tartalommal és jelleggel gyakorlatilag különböző mélységű, mások által készített listák felhasználásával. Példa: magyar keresztevek, települések, stb.

Mivel ezek a szócikkek rövidek is, illetve nehezen bonthatók, tagolhatók tovább, továbbá lényegében csak egymásra hivatkoznak (pl. egy eseménynek a dimenzió: a hely, időpont, a résztvevők), ezeknek az invertálásoknak (kereszthivatkozásoknak bejegyzése) a kézi megoldása jelentős időt igényel, programból gyorsabban lenne megoldható.

További probléma, hogy egy szócikk eben a felfogásban nem jelent feltétlenül egy szót vagy kifejezést, vagyis a keresés szempontjából bizonytalanságokat vezet be. Ahogy a helyesírás és az azonos alakú szavak (több mindenre használt, nem egyedi nevek) előfordulása is.

A tisztán szavakról illetve azok jelentéséről szóló szócikkeket a wikipedia a wiktionary projektbe utalja, amely mint szótár, többnyelvűsége ellenére nem a legkorszerűbb elképzelések szerint bővül. A korszerű szótárak ugyanis igyekeznek egyre gazdagabb információkört beemelni egy szócikk alá, így az adott szó nyelvhasználati statisztikai jellemzőit, fonetikus átírását vagy hangzó kejtését, ragozási táblázatát, stb. Ez a munka egyelőre meghaladja a lelkes önkéntesek energiáját.

Mesüge 2005. április 28., 08:50 (CEST)Válasz

Esszé vagy szócikk?[szerkesztés]

Mondja már meg valaki, hogy a Szócikk interwikije angolul miért Essay? Akkor mi az Esszé angolul?--Mapmap 2005. október 27., 11:10 (CEST)Válasz

Silvio Attilio Daroczi - pittore contemporaneo[szerkesztés]

Nata 15 dicembre 1961, Székesféhervar, Ungheria. Sta disegnando da quando aveva 6 anni, ha iniziato a dipingere all'età di 12 anni. Ha andato al college Geodesia. Attualmente affare con la musica e la pittura. Gli piace la musica de beat-rock, i videi, registrazioni musicali hanno anche su You tube. Il dipinto come l'impressionismo. Lui viaggia più volte all'anno in Italia,tra Lignano e Roma.