Vita:Szászvári Fúvószenekar

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt V79benno 17 évvel ezelőtt a(z) Count Basie témában

Count Basie[szerkesztés]

A fenti címen gyártott cikk szövege nagyjából fedi ennek a cikknek a tartalmát, idemásolom, hogy ha valakinek lesz ideje a finomságokat is egyeztetni:


A Szászvári Fúvószenekar

Az Északkelet-baranyai Szászvár községnek több, mint 35 éve van zenekara. A Szászvári Úttörőzenekar 1969 szeptember 1-én alakult, Auth Vilmos karnagy vezetésével.

A zenekar fennállásának több mint 35 éve alatt sok fúvóstalálkozón vett részt, csak hogy a legfontosabbakat említsük:

  * a '70-es években a Járási Úttörő Kulturális Versenyeken,
  * 1980-ban a III. Komlói Úttörőzenekari Találkozón,
  * 1990-ben a VIII. Baranya Megyei Gyermek- és Ifjúsági Fúvószenekarok Találkozóján,
  * 2000-ben pedig a IV. Nemzetközi Balatonfelvidéki Fúvószenekari Találkozón, Veszprémben.

A zenekar több éve rendszeres látogatója a Pécsváradon lebonyolított Gyermek- és Ifjúsági Fúvószenekarok Fesztiváljának, valamint a Szekszárdi Pünkösdi Fesztiválnak.

A többször nevet, és karnagyot váltott zenekar több "arany" minősítést ért el, legutolsó oklevelét (nemzetközi "bronz" diploma) épp 2000-ben.

Több ízben vállalt külföldi szerepléseket, a németországi Tübingenben, az ausztriai St. Radegundban, illetve Szerbiában, Zrenjaninban (Nagybecskerek).

A zenekart 1993 óta vezető Marócsik Dezső az utóbbi években a zenekar repertoárját felújította, a magyar és német indulók, polkák mellett helyet kaptak a szórakoztató darabok, filmzenék is.

2004-ben, a zenekar fennállásának 35. jubileuma után a Szászvári Ifjúsági Fúvószenekar új neve Szászvári Fúvószenekar lett, a szászvári iskola igazgatása alól az újonnan megalakult Szászvári Fúvószenkari Közhasznú Egyesület irányítása alá került, ezzel további lehetőségeket kapott hangszer- és kottaállományának bővítésére.

2004-től a zenekar évente két nagyobb önálló koncertet tervez; tavasszal egyet, amin az egész iskolai tanév időszakában gyakorolt darabok hangzanak el, illetve november végén, a szintén a zenekar által szervezett Katalin-bállal egybekötve.

A 2005-ös év végén, már az iskolai téli szünetben egész napos CD-felvételre került sor. 5 hónap múlva, 2006. májusában, a tavaszi koncerten mutattuk be a felvételt. Ugyanebben az évben - hosszú idő után először újra - sikerült megvalósítani egy zenekari tábort. A zenekar a fadd-dombori üdülőben töltött 4 napot.

Az eddigiek megvalósításához elengedhetetlenül fontos volt, jövőbeni céljaink eléréséhez pedig épp ilyen fontos a támogatóink segítsége.


Bennó 2007. január 19., 15:32 (CET)Válasz