Vita:Orbán

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt 188.36.20.40 10 évvel ezelőtt a(z) Etimológia témában

Etimológia[szerkesztés]

Kétlem, hogy az "Orbán" név az Urbánus latin szóból származna, ez csak azt bizonyítja inkább, hogy a nyelvújítás hiányos ismereteinek korában, valószínűleg akkor, abból vezették le.

Itt idézem Wámbéry Ármin - Dervisruhában Középázsián át c. művét, amiben ír egy Orbán nevű helyről. Méghozzá az akkori Üzbegisztán területéről, és nehezen hiszem, hogy a jurták világában a latin "városi" kifejezést alkalmazták volna!

ORBÁN "Megindultunk legközelebbi állomásunk, Khodzsa Orbán búcsújáró hely felé, hogy egy hasonnevű szentnek sírját meglátogassuk, melyet, ámbár kissé északra fekszik kitűzött utunktól, hadzsi voltunkra tekintettel, föl kellett keresnünk. Társaim nagy szomorúságára, éjjel eltévedtünk a homokbuckák közt, melyek a sivatagot kerítik, s melyeknek közepéből oázként emelkedik ki Khodzsa Orbán; s midőn hosszas keresés után július 11-én hajnalodni kezdett, egy édesvízzel telt tó partján találtuk magunkat. Itt vége volt a sivatagnak s a szomjhaláltól, széltől, rablóktól s más veszedelmektől való félelemnek. Itt léptünk a tulajdonképpeni Bokhara határába, s midőn a csak két órányira fekvő Khakemirba (a kervánbasi falujába) értünk, már meglehetősen mívelt földön jártunk. Az egész vidéket a Karata-folyam csatornái öntözik, melyet némelyek a Zerefsán-folyó egyik ágának, mások egészen külön, önálló, északon eredő folyamnak mondottak; tovább az említett tóba ömlik, melynek vize, amint hallottam, csak tavaszkor és nyár elején iható, később leapad, és sós lesz."

188.36.20.40 üzenőlapja  2013. szeptember 19., 13:50‎ (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)Válasz