Vita:Keve (keresztnév)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Perfectmiss 14 évvel ezelőtt a(z) Helyes névnap témában

Tessék utána nézni:

Keveháza Kajászó Potenciana ostroma

Arany János  : KEVEHÁZA (1853)

részlet:

"Kemény Keve ott a vezér, Hadával ím a parthoz ér; Széles a víz, mély a folyó: Nincs rajta hid, nincsen hajó. S hid volna bár: ledűlne az, Hajó volna, elűlne az, Ennyi sok nép amerre lép, Hajlik a part, miként a jég."

Helyes névnap[szerkesztés]

Megkérdezhetem, hogy hogyan lehet eldönteni, hogy mi a helyes névnapja egy névnek? Ez nem csak egy puszta megállapodás kérdése, majd annak tovább hagyományozása?

Áthelyezve a cikkből: "Bizonyos naptárakban (például Nők Lapja melléklet) rendszeresen január vagy február elejére szokás Keve napját helyezni, ez a jelölés azonban hibás. Forrása valószínűleg a török-magyar eredetű Tas névvel való helytelen párosításából fakad, amelynek egyik jelentése szintén kő. Az ilyen naptárak közismertségének köszönhetően viszont sajnos egyre jobban elterjedőben vannak ezek a helytelen év eleji dátumok és sokan – a helyes dátumról nem is tudva – kizárólag ezeket ismerik. A tévhithez az is nagyban hozzájárul, hogy a hiteles névnapon (ami a június 29-i Péter, Pál napja) a naptárak általában nem jelölik a Keve nevet, viszont jelölik az egyébként közismert Pétert és Pált." – Perfectmiss vita 2009. július 1., 21:23 (CEST)Válasz

Amúgy a fenti kérdés jó kérdés. – Perfectmiss vita 2009. július 1., 21:23 (CEST)Válasz