Vita:Kalmár Melinda

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Dr. Békés Csaba 1 évvel ezelőtt a(z) Megfelelés a "Nevezetesség" irányelvének témában

Megfelelés a "Nevezetesség" irányelvének[szerkesztés]

Kalmár Melinda Magyarország egyik legidézettebb történésze, 3429 (!) idézettel. Az Magyar Tudományos Művek Tára adatbázisból látszik, hogy egyik kötete a második legidézettebb mű az egész történettudományban, másik kötete a negyedik legidézettebb, pedig csupán 9 éve jelent meg. Az, hogy nincs megfelelő mennyiségű másodlagos forrás, abban a magyar (és nemzetközi) tudományos élet és a média szexizmusa is közrejátszik. Külön kiemelném, hogy 2022-ben is futott a Wiki Loves Women/kampány, melynek célja a nőkről szóló szócikkek számának növelése volt, ugyanis a Wikipédián számottevő a különbség a férfiakról és a nőkről szóló szócikkek száma között. Erről külön oldal szól: https://en.wikipedia.org/wiki/Gender_bias_on_Wikipedia

Sajnos kevés életrajzi anyag áll rendelkezésre a szerzőről, azonban tudományos annál több, mely bőven kimeríti a relevancia kritériumait.

Kérem a vitatás megszüntetését, ugyanis megalapozatlan.

Secularo vita 2023. február 7., 13:51 (CET)Válasz

Megfelelés a "Nevezetesség" irányelvének[szerkesztés]

Kérem a szócikk relevanciáját megkérdőjelező figyelmeztetés azonnali levételét, mivel az súlyosan méltánytalan és sértő Kalmár Melinda történészre nézve, ami kimeríti a hitelrontás kategóriáját. A Wikipédia olvasójának nem kell járatosnak lennie a hazai történészek szociometriájában, ebből a megjegyzésből viszont azt a téves következtetést vonhatja le, hogy a Wikipédia szerkesztői szerint a nevezett tudós valójában nem érdemes a lexikonban való szerepeltetésre. Miközben nyilvánvaló, hogy Kalmár Melinda minden szempontból egyértelműen megfelel a „Nevezetesség ” irányelvben leírtaknak.  

Amennyiben a szerkesztő esetleg a szócikk hivatkozásait és az itt közölt tartalom mennyiségét tekintette volna elégtelennek a nevezetesség igazolásához, akkor a vitalapon ezt jeleznie kellett volna; ennek hiányában egyértelmű, hogy a személy munkásságát nem tartja elégségesnek ahhoz, hogy szócikk szóljon róla.

Kalmár Melinda már a 2000-ben kiadott Ki kicsoda kötetben is szerepelt, vagyis 22 évvel ezelőtt(!), ami egyértelműen kiderül a 2. sz. jegyzetből. Egy szerkesztő számára ez már önmagában is elegendő lehetne, hogy ne jusson eszébe megkérdőjelezni az adott személy jelentőségét, de legalábbis ellenőrizni akarja állítása helyességét. Különösen, hogy ott két kötetben a világ híres emberei mellett összesen mintegy 13170 hazai ismert személyiség szerepel.  (Szerk.: Főszerk. Hermann Péter, vál., szerk. A. Gergely András et al.: Ki kicsoda 2000. Magyar és nemzetközi életrajzi lexikon, csaknem 20000 kortársunk életrajza. Budapest: Biográf Kiadó–Greger Média Kft., (1999. február 12.) A Wikipédiában, ahol nincs terjedelmi korlát, most csak történészből 818 szerepel, akik nagyobb része élő személy. Ezek közül egynél sem(!) találtam a fentihez hasonló figyelmeztetést a Wikipédia szócikküknél.  K. M. a 831. oldalon szerepel. A 818 tartalom mindenki számára összevethető, jó lenne, ha a minősítő szerkesztő is megtenné.

A tények: a tudománymetriának köszönhetően a szakmai teljesítmények számszerű része nyilvánosan nyomon követhető a hivatalos akadémiai online adatbázisokban. Ezért rendkívül méltánytalan, hogy az egyik legkiválóbb hazai jelenkortörténész jelentőségét kell bizonygatni olyan szerkesztőnek, aki ezzel láthatóan nincs tisztában. A minősítés publikálása előtt ugyanis néhány kattintással kideríthette volna, hogy éppen az egyik legkomolyabb teljesítményt felmutató és legnagyobb hatású magyar történész relevanciáját igyekszik, ki tudja milyen motivációtól vezetve, megkérdőjelezni. Ehhez elég lett volna a Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) és a doktori.hu adatbázisokba beírni a szerző nevét.

MTMT-Kalmár Melinda: https://m2.mtmt.hu/gui2/?type=authors&mode=browse&sel=authors10034987

https://m2.mtmt.hu/gui2/?type=authors&mode=browse&sel=10034987&view=dataSheet

doktori.hu – Kalmár Melinda

https://doktori.hu/index.php?menuid=192&lang=HU&sz_ID=20199


Néhány perdöntő adat a szerző munkásságára nézve:

Hivatkozások száma: 3429 (egy 50-60 éves átlagos magyar történész hivatkozásainak száma: kb. 300 és 800 között van). A szerkesztő utánanézhet, sőt, kérem, hogy nézzen utána, hány történésznek van ennél több citátuma. (MTMT)

Külföldi hivatkozások száma: 340 (Ez történészeknél kiemelkedően magas szám.)

WOS-ben vagy Scopusban megtalálható idézetek száma: 40 (Ez történészeknél kiemelkedően magas szám.)

A10 legfontosabb publikációra kapott hivatkozások száma: 1917. (Ez a szám történészeknél átlagban kb. 50 és 300 között van.) (doktori.hu)

Hirsch index: 16 (Ez magasnak számít.) https://m2.mtmt.hu/gui2/?type=authors&mode=browse&sel=10034987&view=pubTable2

Kalmár Melinda történészként és irodalmárként is publikált.

Az egy adott történész monográfiára kapott idézetek száma alapján K. M. jelenlegi felmérésem alapján az 1. és 2. helyen áll.

Ø Ennivaló és hozomány. A kora kádárizmus ideológiája. Budapest, Magvető, 1998. (Független hivatkozások száma: 614)

Ø Történelmi galaxisok vonzásában. Magyarország és a szovjetrendszer 1945–1990. Budapest, Osiris Kiadó, 2014. (Független hivatkozások száma: 604)

A Magyar Tudományos Akadémia II. osztálya által 2021. október 18-19-én „A szovjet típusú rendszer időszakának vitatott kérdései” címmel rendezett nagyszabású országos jelenkortörténeti konferencián Kalmár Melinda tartotta a konferencia záróelőadását.

Három eddigi nagyhatású monográfiája mellett 12 kötetet jegyez szerkesztőként.

Az idei történelem OKTV egyik kötelező irodalma az ő 776 oldalas, 2014-es nagymonográfiájának az egyik részlete. (Bizonyára nem olvasták még a Wikipediát, ezért választottak véletlenül egy megkérdőjelezhető hatású szerzőt is.)

Számos tudományág kurzusai használják munkáit a felsőoktatásban. (Lásd az előző megjegyzést.)

Rendszeresen szerepelt a médiában szakértőként különböző kulturális és történeti témákban.

Mindezek alapján határozottan felszólítom a Wikipédia szerkesztőit, hogy azonnal távolítsák el a fenti figyelmeztetést Kalmár Melina szócikkéből. Ha az adatokat, tényeket nem tekintik meggyőzőnek, más fórumokat fogok használni a probléma tárgyalására.


Dr. Békés Csaba, történész, az MTA doktora

Budapesti Corvinus Egyetem, egyetemi tanár

Társadalomtudományi Kutatóközpont, Politikatudományi Intézet, Kutatóprofesszor

Cold War History Research Center, Budapest, Alapító Igazgató

Kitüntetések:

2013 – Magyar köztársaság lovagkeresztje

2018 – Egyetemért érdemérem, Budapesti Corvinus Egyetem

2022 – Akadémia Díj, Magyar Tudományos Akadémia

2022 – Corvinus Aranyérem

(Elérhetőségek: BCE Globális Tanulmányok Intézete, Titkárság, +36 1 482 7241). Dr. Békés Csaba vita 2023. február 12., 22:24 (CET)Válasz