Vita:Kőröshegy

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt FBöbe 18 évvel ezelőtt a(z) Dicséret témában


Tihanyi alapítólevél[szerkesztés]

"középkori határleirásokban Kreuris tue (azaz Kőristő), mint határjel szerepel" Úgy tudom, hogy a Tihanyi alapítólevélben szerepel, mint határleírás, ez egész érdekes dolog. Esetleg be lehetne írni.

Amit az interneten találtam erről:

1. Fordítása: „…A fent mondott egyházhoz tartozik továbbá egy hely, amely ugyancsak a Bolatin tónál kezdődik s Koku zarma a neve, ez a Keuris tuere vezető nagy útig és innen megint a már gyakran említett tóig terjed.” Forrás: A Tihanyi Alapítólevél. Latin szöveg és utószó: Érszegi Géza. Szómagyarázat: Eva Berta és Érszegi Géza. Magyar fordítás: Holub József és Érszegi Géza. Szakmailag átnézte: Csóka Gáspár. Szerkesztette: Sz. Farkas Aranka. Tihany, 1993. Holub József és Érszegi Géza fordítása. 2. Magyarázat: „…Összesen 58 magyar közszó található az Alapítólevélben, amely az első eredeti formában fennmaradt magyarországi oklevél (bár lehetséges, hogy egykorú másolat). …” Összeállította: Varga Anna

1. Általában: A szórványemlékek (az első lejegyzett magyar szavak idegen nyelvű szövegekbe ágyazódtak be) közül az egyik legjelentősebb a latin nyelvű Tihanyi Alapítólevél 1055-ből, mivel nemcsak tulajdonneveket, hanem közneveket, szószerkezeteket és egy mondattöredéket is tartalmaz magyarul:

feheruuaru rea meneh hodu utu rea 

(Fehérvárra menő hadi útra). Összesen 58 magyar közszó található az Alapítólevélben, amely az első eredeti formában fennmaradt magyarországi oklevél (bár lehetséges, hogy egykorú másolat). A Szent Ányos és Szűz Mária tiszteletére bencés apátságot alapító I. András magyar király adta ki, és valószínűleg Miklós püspök fogalmazta (amennyiben azonos a királyi udvar jegyzőjeként az oklevelet összeállító, és azt tanúként aláíró személy – aki, további kérdés, megegyezik-e az idők során elveszett első magyar krónika írójával?). Tihanyban I. András bencés szerzeteseket telepített le, akiknek templomot és kolostort építtetett a félsziget legmagasabb pontján. Az alapítás tényét, az ingó és ingatlan javak átadását erősíti meg a hártyára írt oklevél, amelyet a Pannonhalmi Bencés Főapátságban őriznek a mai napig.

Dicséret[szerkesztés]

Nagyon szép lett ez a cikk. FBöbe 2006. március 3., 21:41 (CET)Válasz

Hál' Istennek, többen is szerkesztették. Valóban elég jó, köszönjük, hogy létrehoztad a szócikket, és kérünk, ha van időd stilárisan is javíts még rajta. Kösz, hogy a kőröshegyi völgyhíd hibáit javítottad. Kőröhegy történetét még kb. 6-10 mondattal kiegészítem. Egyébként a következő URL-ekről is én dolgoztam: 195.199.121.249; 62.68.179.47; 195.199.121.249. Bpüzenet 2006. március 4., 9:15 (CET)