Vita:Jean-Baptiste Say

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Perkó István 16 évvel ezelőtt

Say nem a javak hasznosságát, hanem az értékét határozta meg a szubjektív hasznossággal.

J.Say: Traité d'économie politique, Páris, 1841. 57.oldalon: „Az értéknek, amelyet az ember egy dolognak tulajdonít, a végső oka azon használatban áll, amire azt fordítani lehet ... az mindenesetre bizonyos, hogyha egy ember egy dolognak értéket tulajdonít, az csakis a hasznosságra való tekintettel történhetik. Ami semmire sem használható fel, annak nincs is értéke.”

Az idézet Dr.Mátyás Antal: A polgári közgazdaságtan története a marxizmus megjelenése előtt (Tankönyvkiadó, Budapest, 1976.) című könyvében található. A szócikkben szereplő mondat: „véleménye szerint a javak hasznosságát nem a beléjük fektetett munka, hanem a jószágot fogyasztó egyén szubjektív hasznossága határozza meg” , azért is pontatlan, mert nyilvánvalóan nem az egyének szubjektív hasznosságáról, hanem a javakat fogyasztó egyénnek a fogyasztott javakra vonatkozó szubjektív hasznosság érzetéről van szó.

Jó lenne javítani ! – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Perkó István (vitalap | szerkesztései) Kijavítottam! Perkó István 2007. július 1., 21:43 (CEST)Válasz