Vita:Horvátországi Protestáns Református Keresztyén Egyház

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Szajci 4 évvel ezelőtt a(z) Anglikán egyház témában

Anglikán egyház[szerkesztés]

Felekezetileg a horvátországi római katolikus többség és az évszázadok óta Baranyában és Kelet-szlavóniában élő reformátusság között helyezkedik el a ma az Anglikán Egyházhoz tartozó Tordincai Protestáns Egyházközség. A gyülekezet a reformáció idejében csatlakozott a helvét irányú protestantizmushoz, alapításának idejét pedig 1545-re teszik a történelmével foglalkozó teológusok. A délszláv háborúban a menekültségbe való kényszerülés miatt temploma elhagyottá és kifosztottá vált, igaz előtte sem volt aktív a gyülekezet gondozása, amelyet egy lévita lelkész látogatott havi, vagy ritkább rendszerességgel. A háborút követően pünkösdista prédikátort kapott a helyi közösség, a templom felújításába kezdtek, a parókia is megújult, cserébe a gyülekezet reformátusból a protestáns egyházias Anglikán Egyház egy fíliája lett, anglikán püspöki székhelyként. Püspöke így jelenleg az egykori református püspöki titkár, az orthodox és pünkösdista gyökerű Jasmin Milic (a videón napszemüvegben), aki a Kálvini Református Egyházból kiszakadt egyháztest vezetője. A kívül belül teljesen újjáépített templom tornyán magasodó kereszt és a belső feszület az egykori csillagos-tornyos templomban nagy fényességgel ragyog.

Egyes lelkipásztorok szerint a többségi felekezet ravasz módon megtalálta a módot arra, hogy kihasználja a református felekezet gyengeségeit; nyelvi és anyagi eszközökkel megteremtette a sebekből vérző közösség új alapjait a szomorú sorsok romjain. Ebben a Magyarországi Református Egyház püspökei és helyi politikusok kevés kivételtől eltekintve segítették őket. Tény, hogy az egyetlen, a reformáció korától fogva az 1990-es évek elejéig fennmaradt horvát ajkú református gyülekezet mai generációja a liturgiáját és teológiáját lecserélte.

Ezt a fenti szöveget nem tudtam a cikkbe betenni, de vitaindítónak szánom ide, mert meglep, hogy anglikán lett egy református gyülekezet. Szajci pošta 2019. május 21., 20:12 (CEST)Válasz