Vita:Hegységképződés

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Laszlovszky András 1 évvel ezelőtt a(z) Gyűrődés és a Vetődés 6. osztály témában

A harmadik bekezdés első mondata hibás. Az izosztázia jelensége nem a hegységképződés magyarázata, hanem egy abból következő jelenség, lásd a bekezdés végén a hivatkozást. – PSissy vita 2008. június 17., 11:12 (CEST)Válasz

Gyűrődés és a Vetődés 6. osztály[szerkesztés]

A GYÜRŐDÉS:A kőzetburok lassan mozgó lemezei az alattuk lévő képlékeny réteg áromlásainak megfelelően távolodhatnak egymástol és közeledhetnek egymáshoz. Amikor két kőzetlemez összeütközik a közöttük lévő képlékeny réteg odal irányu nyomon erők hatására felgyürődik. Ez a folyamat a gyürődés. :)

A VETŐDÉS: A szilárd kőzetrétegek mentén függőleges és vizszintes irányban is elmozdulnak .Ezt nevezzük vetődésnek. :)


@Nagymira20110401 Nagymira20110401 vita 2022. szeptember 15., 17:10 (CEST)Válasz

Az általános iskola 6. osztályában többnyire már azt is megtanítják, mit kell kis- és nagybetűvel írni, hogy a szó végén az ú mindig hosszú (kivéve...), és hogy a központozó jelek (vessző, pont, stb.) hová írandók. Szóval hagyjuk a nagyképűsködést.

A tárgyról: A/ nincsen kőzetlemezek közti képlékeny réteg; B/ a fellépő erők nem „oldalirányúak”, jelentsen ez bármit is; C/ értelmetlen mondat, hogy „a kőzetrétegek mentén”, ugyanis a vetődés éppenséggel általában harántolja a rétegeket.

Ezzel szemben a cikkben lévő megfogalmazással az égvilágon semmi baj nincs, ugyanis a vetődés valóban töréses deformáció, a gyűrődés pedig az ütközés hatására létrejövő, nem töréses deformáció. Javasolnám a szövegértés, a helyesírás, és az érthető fogalmazás további tanulmányozását. – LApankuš 2022. szeptember 16., 20:07 (CEST)Válasz